'Vmbo’ers lezen slecht'

Door Chard

Het is slecht gesteld met de leesvaardigheid van vmbo'ers, blijkt uit onderzoek van Stichting Lezen en onderwijsinstituut SLO. Tienduizenden scholieren op het vmbo zijn zo slecht in lezen dat ze soms niet begrijpen wat er bijvoorbeeld op hun theorie-examen voor het scooterrijbewijs gevraagd wordt. 

Wat opvalt is dat veel vmbo’ers weinig woorden kennen, waardoor het voor hen lastig is om lange teksten te lezen. Voor die leerlingen is het daardoor ook moeilijk om een tekst kritisch te bekijken en om onderscheid te maken tussen echte en neppe berichten. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst de helft van de scholieren op het vmbo basis een te kleine woordenschat heeft.

Youtube

Youtube lijkt een grote boosdoener. Volgens het onderzoek zijn deze scholieren liever met beelden bezig dan met woorden en letters. Ainslie zit in de vierde van het vmbo-tl. Hij zegt het probleem bij zichzelf te herkennen.  "Vroeger had ik eigenlijk best wel een lees-obsessie, ik heb nu ook nog steeds kasten vol", zegt hij. "Maar sinds ik een laptop heb, ben ik daar wel een beetje overheen gegroeid. Netflix en Youtube lijken dan gewoon net wat interessanter. Het is natuurlijk ook veel sneller en je hebt er veel minder concentratie voor nodig."

Aandoeningen

Diëm, ook in de vierde van het vmbo-tl,  denkt dat ook aandoeningen die lezen lastig maken meespelen. "Bij mij in de klas zijn er best veel leerlingen die iets als ADD, ADHD of dyslexie hebben. Voor hen is lezen erg lastig. Ook denk ik dat het soms niet genoeg herkend wordt."

Om het probleem aan te pakken hebben Stichting Lezen en SLO de website www.lezeninhetvmbo.nl in het leven geroepen. Op deze site staan tips voor docenten hoe ze vmbo'ers aan het lezen kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op 14 april 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.