Vmbo heeft kleinste klassen

Vmbo heeft kleinste klassen

Door Chris

De kleinste klassen zijn te vinden op het vmbo. Een gemiddelde klas in het praktijkonderwijs bestaat uit 21 leerlingen. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs vandaag heeft gepubliceerd.

De gemiddelde groepsgrootte in het voortgezet onderwijs verschilt enorm. Bij de havo telt een gemiddelde klas 27 scholieren. Daarbij zijn de klassen het grootst bij de verplichte vakken zoals Nederlands en Engels.

Toch wil staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker geen boven- en ondergrens aan het aantal leerlingen per klas instellen. Hij zegt erop te vertrouwen dat schoolleiders de juiste afwegingen maken als het gaat om klassengroottes.

Plofklassen

Er is al enige tijd veel te doen rondom de zogenoemde 'plofklassen'. Zo voeren de Algemene Onderwijsbond (AOb) en Leraren in Actie (LIA) al een tijdje actie tegen het toenemende aantal leerlingen per klas.

Uit onderzoek dat Scholieren.com vorige maand met EenVandaag deed bleek dat een meerderheid van de leerlingen beter denkt te presteren in een kleinere klas. Van de scholieren die meededen aan het onderzoek gaf 65 procent aan hogere cijfers te kunnen halen als ze met minder leerlingen in een klas zouden zitten.

Ruim 40 procent vindt dat er momenteel te veel leerlingen in zijn of haar klas zitten om goed onderwijs te krijgen.

Het grootste probleem van een grote klas is dat er te weinig aandacht is voor individuele leerlingen. Daardoor zou het onmogelijk zijn om goed onderwijs te geven. Ook voor leraren neemt de werkdruk toe als de klas groter wordt.

Gepubliceerd op 9 december 2013
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Bij ons op school is het juist het tegenovergestelde in onze 1e vwo klas zitten maar 9 kinderen en in de 2e maar 14 terwijl er meerdere vmbo klassen zijn van allemaal rond de 30 kinderen

8 jaar geleden

L.

L.

ik zit in 2 vwo met 33 kinderen en kan zeggen dat is niet echt fijn als je een keer wil opletten, wel gezellig ofzo.
en alle docenten klagen dat we te druk zijn, goh waar zou het toch door komen, denk ik dan.
dus ik zit toch liever in een klas van 21 dan in een klas van 33

8 jaar geleden

V.

V.

Hier op de basisschool hebben ze kleuterklassen van 35 leerlingen met één juf. Belachelijk gewoon. Ben persoonlijk voor een bovengrens, waar alleen onder bepaalde omstandigheden van mag worden afgeweken.

8 jaar geleden