Vmbo-economie was "véél te lang"

Vmbo-economie was "véél te lang"

Door Merel

45.419 vmbo-scholieren ploeterden vanmiddag op een erg lang economie-examen. Heel moeilijk was het niet, maar er moest ontzettend veel geschreven worden. 

Joran-Lars Busscher heeft een duidelijk antwoord klaar: "Het was heel lang en makkelijk." Voor hemzelf leverde de lengte geen problemen op, hij kreeg het net op tijd af. "Maar sommige van mijn klasgenoten hebben wel tien vragen niet kunnen maken!" Het examen was ook ontzettend veel schrijfwerk, zegt hij. "Bij bijna iedere vraag moest je je antwoord beargumenteren. Ik heb wel zes kantjes volgeschreven."

Opvallend feitje: er zat een homo groenteboer in het examen. "Toen dacht ik echt 'yes, als homo's in het examen voorkomen gaan we als samenleving de goede kant op!'", zegt Joran-Lars.

Miljonairs

Bij Tiffany Schriemer ging het heel goed. "Ik heb hoge verwachtingen. Er was één vraag over miljonairs en de boxen van hun inkomen die ik wat lastiger vond, maar de rest ging prima!" Voor Tiffany was het het laatste examen, dus ze gaat dit weekend flink bijkomen en haar vakantie vieren.

"Ik had gehoopt op meer rekenvragen", zegt vmbo'er Tim Mensink. "Daar kan ik meer mee dan met al die theorie, waarbij je vaak voorbeelden moest geven." 

Luilakken

Economiedocent René Katerbarg van het Hondsrug College in Emmen is het met bovenstaande leerlingen eens. "Het was véél te lang', zegt hij. "Dat is al jaren zo, maar dit jaar was het nog extremer." Daarnaast vond hij het jammer dat de vragen veel "op eigen inzicht en logisch nadenken" gebaseerd waren. "Je had zonder leren ook een goed cijfer kunnen halen. De luilakken kwamen dus makkelijk weg, terwijl de harde werkers het vaak toch moeilijk hadden. Toch vond ik het qua niveau een relatief makkelijk examen."

Benedicta Badu, Klachtencoördinator bij het LAKS, laat ook weten veel klachten te hebben gekregen over de lengte van het economie-examen. "In totaal zijn er om 17.00 zo'n 1.000 klachten binnengekomen. Veel leerlingen zeiden inderdaad dat het examen te lang was."

Twitter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 22 mei 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

K.

K.

Nou vraag me af wat ik heb gedaan ?? Ik vond hem namelijk wel erg moelijk ! Veel fouten en ben best bang voor mijn eindpunt !

7 jaar geleden

T.

T.

Ik vond het examen toch echt wel pittig ! Heb hem nagekeken en heb weinig punten ...

7 jaar geleden

D.

D.

inderdaad.... Ik vond hem ook echt pittig en heb ook weinig punten, daar baal ik echt van! Ik was altijd zo goed in economie.....!

7 jaar geleden

A.

A.

Het examen was veel te lang, moest het einde snelsnel maken. Ook ik vond hem pittig, heb niet veel punten :(

7 jaar geleden

A.

A.

Ik vond het examen super pittig! Ik vond juist dat er veel meer reken vragen waren dan theorie vragen! Hierdoor heb ik waarschijnlijk een laag cijfer. De toets was inderdaad makkelijk als je goed bent in die reken sommen de leerlingen die niet goed zijn in rekenen worden in 1 keer omver gemaaid.

7 jaar geleden

K.

K.

driekwart was gewoon theorie.

7 jaar geleden

C.

C.

Ik vond het examen niet zo moeilijk. Wel was het jammer dat het examen best lang duurde en dat je veel moest schrijven. Kreeg het examen net op tijd af.
Heb gelukkig wel gemiddeld ongeveer een 6.5. Ben er tevreden mee!!!

7 jaar geleden

I.

I.

ik dacht dat ik hm wel prima had gemaakt, maar het viel me erg tegen! :(

7 jaar geleden

R.

R.

Ik had er een goed gevoel bij, vond het ook niet erg moeilijk. Thuis telde ik de punten na en schok toch wel. Heb erg weinig punten. Bleek dat voor de vragen waar ik een goed gevoel bij had mar 1 punt kreeg en bij vragen waarbij ik twijfelde 2. Heb waarschijnlijk rond een 6

7 jaar geleden

M.

M.

wat een rot examen. allemaal beredeneren, dat is net een onderdeeltje waar ik niet goed in ben. nu hebk dus een dikke onvoldoende. ook was er veel te weinig tijd zodat ik nog geneens normaal over een antwoord kon nadenken.

7 jaar geleden

Z.

Z.

Aan het begin kon ik snel antwoord geven op de vragen, maar uiteindelijk heb ik nagekeken en zijn er heel veel toch fout waarvan ik dacht dat ze goed zijn ..
Het examen was inderdaad erg lang! ik moest ook bij de laatste 10 vragen me erg gaan haasten en de rekenvragen sloeg ik over.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.