Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Vijf voordelen van een geschreven samenvatting

Oxford

Je geeft het misschien niet graag toe, maar soms hebben leraren gelijk. Dat een good old geschreven samenvatting nog steeds wonderen doet voor je gemiddelde cijfer bijvoorbeeld. Hier vijf redenen waarom je betere punten scoort als je je laptop regelmatig inwisselt voor pen en papier.

1. Schrijven = beter onthouden
Het grootste voordeel: uit onderzoek blijkt dat je door schrijven dingen beter onthoudt. Als je een woord schrijft, maakt je brein een connectie tussen het woord en een beweging. Stel je schrijft het woord 'aap' op, dan wordt de beweging van je hand als je de 'a' en de 'p' schrijft als het ware toegevoegd aan het woord en zo opgeslagen in je hoofd. Met typen daarentegen, tik je alleen met je vingers de toetsen aan en er is geen verschil tussen de letter 'a' of 'p'. Dus doop jij je vulpen maar weer eens in de inkt terwijl je klasgenoten hele woordenlijsten van internet copypasten.

2. Van papier naar pdf
Nou zeg je misschien, als ik die samenvatting typ, kan ik hem makkelijk delen met mijn klasgenoten én heb ik hem altijd digitaal bij de hand. Klopt, maar wist je dat dat tegenwoordig ook kan met geschreven samenvattingen? Met de collegeblokken van Oxford en bijbehorende SCRIBZEE-app kun je je aantekeningen super makkelijk omzetten naar een pdf’je. Je kunt meerdere pagina’s in één pdf opslaan, dus je hoeft niet meer van alle pagina’s losse foto’s te maken en het scheelt je een hoop geheugen op je smartphone. Delen kan gewoon via mail, Dropbox of Facebook.

Klik hier om de SCRIBZEE by Oxford app gratis te downloaden voor iOS en Android

3. Concentratie
Schrijven is hartstikke goed voor je concentratie. Het schijnt namelijk voor orde, rust en ruimte in je koppie te zorgen. Ben jij vaak enorm druk in je hoofd? Dan kan schrijven de ideale therapie zijn. Berg je laptop op, leg je telefoon even onder je kussen en buig je over je schrift. Focus.

4. Speciaal voor jezelf
Samenvattingen van internet lijken misschien handig, maar je weet het stiekem ook wel: op internet staat ook een hoop onzin. Prima voor als je last minute hulp nodig hebt, maar heb je meer tijd, schrijf dan je samenvatting zelf. Dan weet je zeker dat je alle informatie behandeld hebt die jij moest leren én je maakt zelf een selectie van wat je lastig vindt. Ook kun je de onderwerpen of begrippen die je al kent weglaten.

5. Beloning
Het blijkt dus gewoon hartstikke goed om met je handen te werken. Het schrijven van een samenvatting kan zelfs het beloningscentrum in je hersenen in werking zetten. Daardoor krijg je, na keihard buffelen, dus ook een supergoed gevoel over jezelf en je werk. Applausje voor jezelf!

Je kunt jezelf nu extra belonen, met het Oxford collegeblokken 2+1 gratis pakket!

Download de Scribzee app voor
iOS
Andriod

Gepubliceerd op 5 juni 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.