Het laatste examennieuws, de beste samenvattingen en uitlegvideo's per vak, tips om je optimaal voor te bereiden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE

Vijf tips van vrouwen over vrouwen

Door Noah

Ik werk als enige man op de geurenafdeling van de Douglas. Het is dus ook wel logisch dat ik standaard op de herenafdeling werk, maar op alle momenten dat er simpelweg geen mannen in de winkel zijn help ik mijn vrouwelijke collega's op de vrouwenafdeling. Even wennen, maar ik heb ook een heleboel tips van vrouwelijke collega's en klanten gekregen waar ik als man zeker m'n voordeel mee kan doen. Vijf tips die me het meest bijgebleven zijn:

1. 100% aandacht 

De eerste fout die ik maakte was mijn aandacht verdelen over meerdere klanten. Klant één reageerde al teleurgesteld toen ik haar even alleen liet nadenken over een aantal geuren die ik had voorgesteld: "U bent mij toch aan het helpen?" zei ze toen ik tijdens de stilte even naar een andere klant liep. Sindsdien blijf ik er zelfs in de stiltes behulpzaam glimlachend bij staan. Wil je dus een meisje veroveren? Besteed dan geen aandacht aan tienduizend andere chicks - ook niet even een zijdelingse blik naar dat meisje met die mooie, blonde lokken -, maar focus gewoon op het meisje dat voor je staat.

2. Elegantie 

Van de eerste begroeting tot hoe ik een product aanreik. "Het moet elegant en beheerst", aldus een collega. Ik dacht in eerste instantie dat het een beetje overdreven (of zelfs gay) over zou komen, maar mijn collega blijkt toch gelijk te hebben. Een elegante draai, vingers recht om het flacon, in één sierlijke handbeweging het teststrookje omdraaien en afsluiten met m'n mooiste glimlach. De dames vinden het geurtje meteen lekkerder ruiken. Het zit 'm ook in de zelfverzekerdheid waarmee je het doet, natuurlijk. Tijdens een date dus niet sloffen, handen in de zakken of je verbergen in je hoodie, maar jezelf laten zien. Op een elegantie manier dan. 

3. Persoonlijker

"Verkort de afstand" zei een andere collega op mijn eerste dag. De meeste mannelijke klanten zijn vooral geïnteresseerd in de prijs-kwaliteit verhouding en feiten van een product. Vrouwen willen het persoonlijker maken, ze maken beslissingen op gevoel (daarover later meer). "De sinaasappelextracten met wit leer weergeven een chique, verzorgde en warme sfeer die prachtig aansluiten bij uw kledingstijl en persoonlijkheid" was mijn eerste, persoonlijke verkooppraatje. (Tja, ik kon ook niets beters bedenken. Maar het werkte wél.)

Dus: het lijkt misschien zo dat veel vrouwen wat afstandelijk zijn, maar stiekem maak je heel erg veel indruk bij haar door juist persoonlijke dingen te vertellen en te vragen. Begin dan natuurlijk niet bij je dooie kat, maar je kan best vertellen wat je van de dag vindt.

4. Complimenten verstoppen 

Complimentjes kunnen de sfeer breken of naar een veel hoger niveau tillen. Hoe minder direct het compliment, hoe beter leerde ik al snel. Er moet een mooie verpakking omheen. "U heeft een lekker geurtje uitgekozen" bleek te direct of standaard. "De laatste stap naar perfectie" is beter. Het suggereert dat ze zo al knap is en dat het geurtje haar nog knapper maakt. Als ik een meisje nog niet zo goed ken ga ik dus niet zeggen: "Wat ben je aantrekkelijk", want het enige wat ze dan denkt is: "wat een slijmbal is dat zeg". Maar wat "heb je een leuk shirt aan" of nog beter "naar de kapper geweest?" "Nee?" "Oh je haar zit zo leuk vandaag", valt waarschijnlijk stukken beter. 

5. Wegdromen

"Mannen worden overtuigd door feiten en vrouwen door het gevoel" zei een klant ooit toen ik haar vroeg hoe ze geadviseerde wilde worden. Dus: breng haar naar de mooiste natuurgebieden, seizoenen en situaties. Ze zal vanzelf verslaafd raken aan het gevoel dat ze bij de geur zal krijgen. Maar met je eigen verhalen kan je haar ook laten wegdromen! Het gaat namelijk vooral om hóe je het vertelt en niet zozeer om wát je vertelt. Als ze door een mooi verhaal aan een geur verslaafd kan raken dan kan ze vast ook aan jou verslaafd raken...

Gepubliceerd op 13 november 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.