Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Vijf tips om fris en fruitig op te kunnen staan!

Wie heeft er geen last van: het is 7:30 uur (of 10:30 uur in coronatijd) en je wekker gaat. Doodmoe rijk je met je hand naar de snoozeknop. Eigenlijk wil je verder slapen, maar zonder ontbijt aankomen bij je eerste (video)les klinkt ook niet echt aantrekkelijk. Je besluit dan tóch maar op te staan, maar eigenlijk had je nog uren willen blijven liggen.

Voor de scholieren die dit probleem herkennen: blijf lezen! In deze blog geef ik je vijf tips waarmee iedereen een klein beetje een ochtendmens kan worden. Vroeg opstaan is namelijk hartstikke nuttig, want je dag lijkt er een heel stuk langer door.

Tip 1: regelmaat

Een vast ritme is heel belangrijk om op tijd op te kunnen staan. Vaste bedtijden klinken misschien kinderachtig, maar zijn essentieel voor je lichaam om goed uit te rusten. Zelf ga ik altijd rond een uur of tien naar bed en sta ik rond 7:00 uur weer op. Dat bevalt me prima.

Tip 2: geen schermen

Je hebt dit waarschijnlijk al duizend keer gehoord, maar je telefoon, laptop en televisie zijn funest voor een goed slaapritme. Uit onderzoek blijkt dat door twee uur een elektronisch apparaat te gebruiken, de aanmaak van het slaaphormoon melatonine met 22 procent daalt. En als je laat in slaap valt, is het onvermijdelijk dat je ook moeite hebt met opstaan. Er bestaan meningsverschillen over hoe lang je je telefoon voor het slapengaan niet mag gebruiken. Ik houd 15 minuten voor het neerploffen op mijn kussen aan als sweet spot, en dit lijkt best aardig te werken.

Tip 3: analyseer je slaapritme

De nacht bestaat uit meerdere slaapfases. Het doel is om direct na de laatste fase wakker te worden; dan voel je je het meest uitgeslapen. Een handige site om te berekenen wanneer je moet opstaan en gaan slapen, is SleepyTime. Vul de tijd in waarop je wakker wil worden en dit programmaatje vertelt je wanneer je naar bed moet gaan. Andersom werkt het ook: druk als je gaat slapen op de knop 'zzz' en de site laat je zien hoe laat je wekker af moet gaan voor een optimale nachtrust.

Tip 4: géén koffie

Nog een dingetje dat echt killing is voor een goed slaap-waakritme: koffie. Drink je meer dan zes kopjes per dag, dan is de kans groot dat je de volgende dag moe opstaat.

Tip 5: licht en water

Tot slot nog twee persoonlijke tips (jaja, dat is twee voor de prijs van één). Voor mij werkt het heel goed om, zodra ik opsta, de gordijnen open te doen. Dat zorgt ervoor dat mijn ogen wennen aan het licht en dat ik meteen al een paar meter heb gelopen. Ik gooi ook altijd een plens water in m'n gezicht. Daarmee wordt zelfs de diepste slaap verdreven…

Gebruik deze tips om je slaap-waakritme een heuse boost te geven en dan wordt vroeg opstaan ongetwijfeld een eitje!

Gepubliceerd op 22 april 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

This is me

This is me

De Sleepy Time website is echt handig! Thnx voor de tip...

6 maanden geleden

Stach

Stach

No problemo!

5 maanden geleden