Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van trendwatcher Lieke Lamb

Vijf studiekeuzetips van trendwatcher Lieke Lamb

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van trendwatcher Lieke Lamb.


1. Kijk zoveel mogelijk rond

Ga zoveel mogelijk rondkijken, ook bij een paar studies waarvan je overtuigd bent dat ze niets voor jou zijn. Verlaat je uitgestippelde pad, je kokervisie en je comfortzone en bekijk eens wat de wereld verder te bieden heeft. Niet perse met het idee dat te gaan doen, maar met het idee dat je straks weet wat er naast je eigen vakgebied in de wereld nog meer gebeurt. Dat betekent ook kijken naar wat er verder in het studentenleven van een stad te doen is. Studeren is zoveel meer dan studeren.

2. Het is niet levenslang

Laat je niet enkel leiden door wat ‘nuttig’ is. Er is geen tijd zo onzeker als nu; tegelijkertijd is er dus geen betere tijd om je droom te volgen en niet alleen je verstand te laten spreken. Je studiekeuze bepaalt allang niet meer standaard wat je later gaat worden. Alles ligt open en bijsturen kan altijd. Dat betekent echter niet dat je maar wat gaat doen en halfzacht afwacht. Wees actief en scherp! Er vol in gaan levert vaak gave dingen op. 

3. Heb geen haast

Het leven is geen snelweg naar de finish, maar een plek om te parkeren in de zon. Weet je het echt nog niet, ga dan eerst iets van de wereld bekijken. Dat hoeft niet perse ver weg te zijn.

Leren is geen alleenrecht van boeken! Geen betere leerschool dan het leven zelf; dat kan op zoveel leuke manieren. Laat je niet gek maken door anderen. Er zullen altijd mensen zijn die slimmer sneller en succesvoller zijn. Nou en. Neem de tijd om de wereld te leren kennen en om kennis te maken met het leven. Ook hierbij geldt: kijk verder dan je eigen wereldje.

4. Maak fouten

Waar je het meest van leert. De meeste fouten zijn op het moment zelf niet zo leuk maar naderhand juist de krenten uit de pap. Niets ergers dan op het eind van je leven terugkijken en niets te hebben gedaan waar je destijds spijt van had, beschaamd om kan lachen, of over kan vertellen. Leer en probeer het vooral nog een keer!!

5. Het is jouw leven!

Niet van je ouders, niet van je docenten, niet van je familieleden, niet van je vrienden en niet van de overheid of het systeem. Wees slim genoeg om goede raad ter harte te nemen, maar wapen je tegen opgedrongen dromen, sociale wenselijkheid, vooringenomen oordelen over wat je wel of niet zou kunnen, of ingekaderde verwachtingen en doorlooptijden. Het is jouw leven en jouw studententijd. Natuurlijk is het een voorrecht om te mogen studeren en een groot goed dat je deze kans aangeboden krijgt. Maar jij moet die kans pakken en niemand anders!

Als Trendwatcher is naast scherpe observatie vooral nieuwsgierigheid en enthousiasme belangrijk. De Toekomst heeft altijd wel iets om naar uit te kijken.

Gepubliceerd op 13 maart 2018
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.