Vijf studiekeuzetips van matroos Hester Marije

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van matroos Hester Marije.

1. Staar je niet blind op tijd

Ik heb meerdere kansen gekregen terwijl ik midden in mijn studie zat. Zo kon ik mee op een zeilschip met een schipper waar ik veel van kon leren. Mijn studiebegeleider was er niet blij mee, mijn ouders ook niet. Toch gedaan. Iedereen gaat ervan uit dat je nu, in een adem, je studie afmaakt, maar je leeft ook nu.

Of het nou drie, vier of vijf jaar duurt, het zij zo. Aan boord is tijd een ruimer begrip. Je hebt eigenlijk alleen getijden en wind. Dan moet je kijken wat de wereld je vandaag geeft en daarmee moet je het doen.

2. Kies nieuwe weggetjes

Soms heb je niet eens door dat je een bepaalde weg gaat, omdat het opgelegd is of 'gewoon zo gaat'. Maar probeer eens stil te staan bij wat je aan het doen bent. Kijk naar de mogelijkheden, naar nieuwe richtingen. Bij mij met het varen, ik heb gekozen om ergens linksaf te gaan in plaats van rechtdoor.

3. Leer nieuwe dingen en geef toe dat je sommige dingen (nog) niet kunt

Het varen leer je vooral door te doen. Je wordt aan boord gezet en, 'succes!'. Je speelt met megakrachten. Als er iets fout gaat ben je bij wijze van spreken een vinger kwijt. De consequenties zijn groot.

Maar ik vind dat een kracht, als je zonder iets te kunnen iets nieuws probeert. Dat je vertrouwt dat er mensen zijn die jou dingen kunnen leren. Je kunt altijd nog besluiten dat het niks voor je is. Heb je toch een mooie tijd gehad?

4. Sta open voor nieuwe mensen

Ik heb via-via de leukste dingen gedaan. Ik ben gewoon erg geïnteresseerd in anderen. Tijdens het uitgaan praatte ik bijvoorbeeld altijd met veel verschillende mensen. Wáárom doet iemand iets op die manier? Daarbij, als je met veel mensen spreekt onthouden mensen je, en denken ze nog eens aan je. Zo ging ik bijvoorbeeld van het ene schip naar het andere. Omdat je mensen kent. En die mensen kunnen je weer tot nieuwe inzichten brengen. 

5. Spring in dingen en vertrouw op een goede afloop

Kijk gewoon wat er gebeurt. Doe gewoon iets. Doe nieuwe dingen. Dat verrijkt je leven. Echt.

Gepubliceerd op 23 maart 2018