Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van loopbaancoach Freek van Kraaikamp

Vijf studiekeuzetips van loopbaancoach Freek van Kraaikamp

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van loopbaancoach en schrijver Freek van Kraaikamp.

Of ik een stukje wilde schrijven voor Scholieren.com. Ik heb het druk, druk, alles. Liever niet
dus. Tot ik hoorde dat ik in een illuster rijtje met Kim Holland en Dries Roelvink kwam te
staan. Ik ben verschrikkelijk visueel ingesteld, dus ik heb daar meteen beeld bij. Links
Kim Holland halfnaakt gedrapeerd op de bank, naast Rapper Sjors. En in de andere
hoek van de kamer, naast het raam, staat Dries Roelvink uit volle borst "Ja, ja, ik kom. Ik
kom eraan" te zingen. In een gele speedo. Op zulke momenten heeft het geen enkele zin om weerstand te bieden. Dus schrijf ik op mijn vrije middag tips voor Scholieren. Zonder Kim, zonder Sjors en zelfs zonder Dries in gele speedo. 

1. Wees stronteigenwijs

We kunnen allemaal nog zoveel roepen. Ik kan wat roepen, Dries kan wat zingen en Sjors kan wat rappen. Maar eigenlijk moet je overal schijt aan hebben. Het draait er toch om wat jij wilt. Het is jouw studie, jouw leven en jouw baan. Laat je niet teveel leiden door je omgeving. Als jij lekker biologische koeien wilt melken in Ter Apel dan moet je dat vooral doen. Wijk niet te veel van je lijn door goedbedoelde adviezen van de buitenwacht. En daar hoort dit stukje ook bij.

2. Heb schijt aan de knaken

Geld, knaaks en doekoes. Een beetje is lekker, en de huur kunnen betalen is best tof. Keertje op vakantie is natuurlijk wel genieten. Maar vergeet niet dat je 40 (of meer) uur per dag in een hok opgesloten zit. En dan doe je taakjes, heel veel taakjes. En als je die taakjes niet tof vindt dan duren die uren echt moeilijk lang. En de dagen nog langer en de weken.. Nou je snapt wat ik bedoel. Maak je (studie)keuzes op basis van wat je tof vindt en niet op basis van de knaaks. Trouwens, meestal word je goed in wat je leuk vindt en werkgevers betalen je meestal omdat je ergens goed in bent. Snappie?

3. Leef het leven niet als een t-shirt

Dat zei mijn moeder vroeger altijd. ‘Koop maar een maatje groter, dan groei je er vanzelf in’. In de praktijk zit je shirt dan nooit goed en als je groot genoeg bent om het te passen, dan is het shirt hartstikke verwassen. Doe dat niet met je studie, carrière of leven. Kies geen baan omdat het later beter voor je carrière is. Leef voor jezelf, en je leeft nu.

4. Zet je CV net zo op als je Tinder

Nog even een sollicitatie-tippie aan de jongere generatie. Zet je CV net zo op als je Tinder profiel. Jullie snappen allemaal heel goed welke features je naar voren wilt laten komen als je seks wilt. En welke features je op je Tinder laat zien als je een relatie zoekt. Ga nu eens met dezelfde ogen naar je CV en je gedroomde baan kijken straks. Welke features in jouw CV sluiten het beste aan op die gedroomde baan? Leg daar de nadruk op.

5. Solliciteer alsof je in de kroeg staat

Weet je wat het meest gebruikte woord in een sollicitatiebrief is? Het woordje ‘ik’. Ik zoek - Ik wil - Ik kan. De hele grote dikke-ikke- show. Alleen zo werkt het niet, solliciteren, dat is net als versieren. Je vraagt wat, je zegt wat, je zoekt raakvlakken en met een beetje geluk ga je met de buit naar huis. Ga dat mechanisme tijdens het solliciteren (bijvoorbeeld voor je droomstudie) ook gebruiken. Je zegt dat je de ander interessant vindt, je vertelt iets over jezelf en dan ga je aftasten of jullie het samen leuk kunnen hebben. Klinkt logisch toch?

En vergeet niet te ontspannen, zet af en toe Dries even aan. Of Kim en Sjors, maar die moet je zelf maar even opzoeken.

Gepubliceerd op 20 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.