Vijf studiekeuzetips van ex-gedetineerde Kenny

Door Wayne

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van ex-gedetineerde Kenny. 

Kenny heeft zijn vwo in Suriname niet afgemaakt. Hij kreeg namelijk een baan aangeboden bij de overheid. Tja: hij had het geld nodig. Tegenwoordig is hij klusjesman, dit terwijl hij vroeger accountant wilde worden. Kenny: "Ik heb meer voldoening in mijn werk als klusjesman dan dat ik ooit zou hebben gehad als accountant." 

1. Denk heel goed na over je studiekeuze

Het moet vooral prettig aanvoelen, uiteindelijk moet je er de volle 100% voor gaan en ook afmaken. Wees geen afhaker.

2. Kies iets waar je nog een baan in kan vinden

Veel studies klinken erg leuk om te doen, filosofie bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk moet er wel brood op de tafel komen. Doe daarom iets waar je later een baan in kan vinden en straks niet werkeloos over straat zwerft.

3. Kies iets wat je kan

Kies niet iets wat boven je niveau zit. Dus doe niet iets waar je wel een goede kans hebt op een baan - geneeskunde bijvoorbeeld -, maar uiteindelijk helemaal niet goed bent in de essentiële vakken wiskunde, scheikunde of biologie. Anders is de kans namelijk groot dat je alsnog afhaakt of dat je slapeloze nachten hebt tijdens je studie.

4. De jaren gaan zo voorbij

Natuurlijk hoeft een studie niet alleen een goed vooruitzicht te hebben in de banenmarkt. Doe namelijk straks ook iets wat je leuk vindt. Voor je het weet ben je 50 jaar en die jaren krijg je niet meer terug.

5. Hou je koppie bij het studeren

Je kan wel continu gaan feesten terwijl je eigenlijk moet leren, maar het is veel leuker als je die zorgen al niet meer hebt. (Kenny heeft zelf in Suriname wel heel veel gefeest. Hij heeft er geen spijt van, maar het is veel leuker feesten met een diploma op zak.)

Zoals je misschien zou verwachten: er is geen opleiding tot gedetineerde. Stay in school kids.

Gepubliceerd op 16 maart 2018