Vijf studiekeuzetips van dierenarts Marije Hendriks

Vijf studiekeuzetips van dierenarts Marije Hendriks

Door Oscar
Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van dierenarts Marije Hendriks.

Ik vind dierenarts zijn het allerleukste wat er bestaat en ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden voordat je aan deze studie begint:

1. Niet alleen maar puppy's knuffelen

Ten eerste staat er een pittige studie op je te wachten, waarbij de eerste 3 jaar voornamelijk uit droge stof bestaan. Ook wanneer je in het tweede gedeelte begint met de praktijk is het niet alleen maar puppy’s knuffelen: zo moet je bijvoorbeeld lange nachtdiensten draaien en zelfs een keer een koe slachten. Ook daarna liggen de leuke banen niet voor het oprapen, wees daarop voorbereid!

Wat ik hiermee wil zeggen: het zal niet altijd leuk zijn. Maar als je ergens voldoende passie voor voelt...

2. Hou je net zoveel van dieren als van mensen?

In tegenstelling tot wat je verwacht werk ik veel met mensen, en deze vormen vaak de grootste uitdaging: uitleggen wat er met hun dier speelt, moeilijke situaties (zoals euthanasie) begeleiden, maar mensen ook motiveren bepaalde kosten te maken om hun dier de best mogelijke therapie te kunnen bieden. 

Vraag jezelf af of je graag samenwerkt, en of dit in dezelfde mate terugkomt in je beoogde studie. Een einzelgänger zal bijvoorbeeld niet makkelijk aarden bij een studie vol groepsopdrachten. Aard van het beestje. 

3. Sta je stevig in je schoenen?

Het is lang niet allemaal rozengeur en maneschijn als dierenarts. Hoewel je af en toe met schattige jonge dieren staat te knuffelen komen er ook een heleboel minder schattige dingen bij het vak kijken. Zo sta je dagelijks met je vinger in een hondenbips (anaalklieren, hoera!), waar ze overigens niet allemaal even blij mee zijn (elke dierenarts zal je een scala aan littekens kunnen laten zien ter bewijs). Ook naalden en bloed moeten je niet afschrikken, ook dit is aan de orde van de dag!

Voortbordurend op de eerste tip. Als je gaat proefstuderen: loop dan mee met je minst favoriete onderdeel. Kun je hier mee leven? Dan heb je waarschijnlijk je droomstudie te pakken.

4. Hou rekening met werkdruk

Het is als dierenarts onmogelijk om werkdagen van 9 tot 17 uur te maken. Naast het feit dat er in vele klinieken van je gevraagd zal worden om nachtdiensten te draaien, is het nooit te voorspellen hoe een dag zal lopen. Soms is het rustig en ben je op tijd klaar, maar soms komen er 3 spoedgevallen tegelijk binnen. Als je van orde en rust houdt, is dierenarts zijn niks voor jou.

Maar ook tijdens een studie zullen de deadlines je soms naar het hoofd stijgen. Win informatie in over de te verwachten werkdruk en neem die informatie mee in je overweging. Je bent liever niet overwerkt toch?

5. Don’t do it for the money

Afgezien van theoloog, is dierenarts het slechtst betaalde beroep waarvoor een universitaire studie nodig is. Het moet dus echt iets zijn waar je hart ligt, als je makkelijk geld wilt verdienen is dit niet het beroep voor jou. 

Kortom: laat je keuze nooit bepalen door geld. 

Gepubliceerd op 12 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.