Vijf aanraders op het Nederlands Film Festival

Door Wayne

Mocht je deze week ergens in Utrecht vertoeven, dan kan je het écht niet missen: het Nederlands Filmfestival is sinds vorige week weer van start. Glitter en glamour schitteren op de Neude en je kan zowaar een BN'er spotten in het wild. Maar het draait natuurlijk uiteindelijk allemaal om de films. Zelf zat ik dit jaar in de jongerenjury, dus ik heb er al een hoop gezien. Hierbij een aantal aanraders die je komende dagen nog kunt bekijken.

Boy 7

Deze film wordt genoemd als een soort Nederlandse versie van Insurgent, The Hunger Games en de Maze Runner-series. De film Boy 7 speelt zich af in een nabije toekomst waar Nederland een politiestaat is geworden. Boy 7 is de hoofdpersoon (gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuizen) die wordt achternagezeten, terwijl hij zelf geen idee heeft waarom.

Of Boy 7 ook daadwerkelijk in de buurt komt van die Amerikaanse blockbusters? Nou, nee. In Nederland hebben wij geen miljoenenbudget om dat soort dingen te realiseren. Neemt niet weg dat het wel een leuke film is om te kijken, maar de aankleding valt wel een beetje tegen. En je moet wel even tegen een übercliché kunnen.

Gouden Kalf-nominaties: 2

(C) Lemming Film/ Mollywood/ A Film

Prins

Een coming-of-age film van regisseur Sam de Jong, ook wel bekend van de videoclip van Drank & Drugs.  Ook Lil' Kleine en Olivia Lonsdale, eerder te zien in de beruchte videoclip, vind je terug in deze film. Prins gaat over een Marokkaanse jongen, genaamd Ayoub, die het moeilijk heeft met z'n leven in Amsterdam-Noord. Het verhaal is een mix van een hoop geweld, vriendschap en wat drugs, maar dan in een mooi, sprookjesachtig jasje.

Mocht je één film op het festival willen bezoeken, kies dan zeker weten voor deze. Niet voor niets heb ik en mijn mede-juryleden deze film een award gegeven. Het is werkelijk waar een pracht van een debuutfilm. De regisseur heeft het op zo'n leuke wijze gefilmd dat het iedere seconde boeit om naar te kijken. Bovendien zijn alle acteurs (sommige met nul acteerervaring) briljant en herkenbaar in de film. 

Gouden Kalf-nominaties: 8, waaronder voor Beste Film.

(C) 100% Halal Producties

De Surprise

Ik vul de lijst nog even aan met een komedie: De Surprise. Jeroen van Koningsbrugge speelt hierin een steenrijke Belgische man die zo snel mogelijk dood wilt. Hij vindt een bedrijf die hem wel wil helpen met zijn wens. Alles is geregeld, maar dan ontmoet hij een vrouw...

Een bijzonder verrassend verhaal met een nogal onverwachte wending (want ja: surprise!). Het acteerwerk van Georgina Verbaan geeft deze film een boost, en met de toepasselijke humor is het een leuke film. Geen wonder ook, aangezien de regisseur met zijn eerdere film (Karakter) een Oscar in de wacht sleepte. Voor jong en oud erg boeiend om naar te kijken.

Gouden Kalf-nominaties: 7, waaronder voor Beste Film.

(C) A Film

Geen Koningen in ons Bloed

Een televisiedrama over broer en zus die het leven doorbrengen in de jeugdzorg. Hoop op een goeie toekomst hebben ze niet meer, maar aan elkaar hebben ze in ieder geval wel wat. Ook actrice Olivia Lonsdale is hierin terug te zien.

Geen Koningen in ons Bloed is een korte televisiefilm, maar zeker even waard om naar te kijken. Ik heb er zelf heel even in gefigureerd (kun jij me spotten?), dus ik kan je vast vertellen dat het echt een goed verhaal is. Het drama is ook vele malen beter dan in sommige andere tv-series, bovendien kan hoofdpersoon Jonas Smulders zijn karakter erg goed verbeelden.

Gouden Kalf-nominaties: 2, waaronder voor Beste Televisiedrama.

(C) Pupkin Films

Dansen op de Vulkaan

Deze film is ooit begonnen als profielwerkstuk van Nils Verkooijen en Sjors Mans, nu is Dansen op de Vulkaan uitgegroeid tot een heuse bioscoopfilm. Het vertelt het verhaal van Maarten, die een ongeneeslijke stofwisselingsziekte heeft. Hij probeert alles uit zijn leven te halen, maar weet dat hij eigenlijk rustig aan moet doen.

Dansen op de Vulkaan is een knap debuut, en het verhaal rondom de ziekte wordt echt goed verbeeld. De aangrijpende gebeurtenissen in de film kunnen je af en toe behoorlijk raken. Het acteerwerk van de moeder van Maarten vind ik wat minder, zij is nogal wat mild als haar zoon voor de zoveelste keer een regel verbreekt. 

Gouden Kalf-nominaties: 0

(C) Dutch Filmworks

Gepubliceerd op 29 september 2015
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!