Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Vier vragen over soa's

Vier vragen over soa's

Hidde

Jaarlijks lopen ruim 100.000 mensen een soa op, volgens schattingen van Soa Aids Nederland. Een groot deel van hen is jonger dan 25. Onder invloed van drank, drugs en zwoele zomeravonden is de kans dat je zo'n geslachtsziekte oploopt natuurlijk nog groter. Daarom zetten we vier vragen over soa's op een rijtje.

Want hoe krijg je eigenlijk zo'n soa? En waar kun je je laten testen? Ik vroeg het aan een expert van Sense. Check na je wilde Cherso-vakantie dus even de volgende vier vragen en antwoorden over soa's:

Hoe krijg ik zo’n kekke soa?

Kort samengevat: door seks te hebben met één of meerdere partners, bij voorkeur zonder condoom, kun je een soa oplopen. Je hebt soa's in allerlei soorten en maten. Soms doet het pijn, het ziet er niet fijn uit en je scoort er niet mee bij je volgende onenightstand.

Gebruik dus altijd een condoom als je met iemand naar bed gaat of orale seks hebt. En een gratis tip van mij: je kunt geen soa krijgen door alleen maar te tongzoenen, knuffelen of uit hetzelfde bierglas te drinken.

Volgens Sense moet je wel goed oppassen. "Je kunt door orale seks, wederzijdse masturbatie of 'droogneuken' ook een soa oplopen", aldus de expert.

Beschermt een condoom 100 procent tegen soa’s?

Ja en nee. Als je een condoom gebruikt is de kans dat je zo’n enge infectie oploopt vrijwel nihil. Toch loop je nog steeds 'n risico: condooms kunnen scheuren en bovendien bedekt een condoom niet de hele penis.

Je bent dus alleen 100 procent veilig als je enkel seks hebt met één vaste partner (ervan uitgaande dat hij/zij ook alleen seks met jou heeft en geen soa heeft). Maar dat advies kun je in Salou, Chersonissos of Sunny Beach gerust in de wind slaan, als je het mij vraagt.

Hoe weet ik of ik een soa heb?

"Algemene verschijnselen van een soa bij jongens zijn onder andere afscheiding, een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de balzak en jeuk", aldus Sense. "Bij meiden gaat het vaak om andere klachten zoals veranderingen in de afscheiding, een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik en jeuk."

Toch kun je volgens de expert ook een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Bij twijfel laten testen, dus.

Waar kan ik mij laten testen?

Je kunt het best wachten tot je terug in Nederland bent, want een soa kan toch pas na twee weken worden aangetoond. En bovendien: als je 24 jaar of jonger bent, hoor je bij de risicogroep en is een soa-onderzoek bij de Nederlandse GGD helemaal gratis. Nog een voordeel is dat er geen risico aan zo'n test zit, want de test is anoniem.

Je kunt uiteraard ook naar je eigen huisarts gaan. Dan betaalt je zorgverzekeraar de kosten, maar loop je wel het risico je buurvrouw/opa/tante in de wachtkamer tegen te komen. Moet je niet willen.

Heb je nog meer vragen over soa's, of over seks en de liefde? In september start Scholieren.com weer met de Sense chats op de derde dinsdag van de maand. De eerste staat gepland op 16 september om 16:00u

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 1 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 28 augustus 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.