Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Vier boeken die je deze zomer moet lezen

Het is vakantie! Dat betekent uitslapen, feesten, en relaxen op het strand. Ik houd vooral heel erg van dat laatste. In deze blog deel ik vier boeken die je moét lezen deze zomer. 

Disclaimer: Niet alle boeken in deze lijst zijn even geschikt voor jongens (volgens de stereotypering dan). 

1. Zondagskind 

Om te beginnen een niet zo standaard, autobiografisch verhaal, geschreven door Judith Visser. Het verhaal gaat over Jasmijn Vink, een meisje met autisme. Ze woont in Rotterdam, bij haar ouders, broer en hond Senta. Jasmijn is het liefst alleen, houdt niet van harde geluiden en teveel prikkels. Ze kan situaties niet goed inschatten en reageert er anders op. Jasmijn wil ‘normaal’ zijn en spiegelt zich af met de rest van de wereld. We volgen Jasmijn in haar ontwikkeling, van driejarige tot jongvolwassene. Ze worstelt met veel dingen, maar je leest dat ze daar langzamerhand beter mee om kan gaan.

Dit verhaal vond ik echt aangrijpend. Het heeft bijna vijfhonderd pagina’s, maar hierdoor ga je wel helemaal in de wereld van Jasmijn zitten. Jasmijn kijkt in situaties verder dan de meeste mensen en dat zette me aan het denken om soms ergens even wat langer bij stil te staan.

2. Fright Night 

Dit is het nieuwste boek van Maren Stoffels. Het gaat over een paar jongeren die gaan meedoen aan een fright night in het bos. Deelnemers worden hierbij verdeeld over groepjes van vijf en worden tijdens deze avond geconfronteerd met hun grootste angsten. Maar ze weten niet dat er ook een moordenaar rondloopt in het bos. 

Dit boek vond ik moordend spannend. Steeds bleef het onduidelijk wie nu de moordenaar was. Soms dacht ik het te weten, maar had ik het fout. Het verhaal wordt verteld door de verschillende personages en dat zorgde ervoor dat ik hem in één keer uit las. Ook lees je in het boek de gedachten van de moordenaar die iedereen in de gaten houdt… Een nadeel van dit boek is dat hij niet zo lang is, maar 166 pagina’s. Daarom zijn de personages niet zo diep uitgewerkt.

3. De afstand tussen jou en mij 

Voor mij was dit een heerlijk zomerboek. McKenna en haar beste vriendin willen de Appalachian Trail gaan lopen, een enorm lange wandeltocht door de natuur in de VS. McKenna heeft er veel zin in, maar dan wil haar vriendin opeens niet meer. McKenna gaat alleen en wil de tocht uitlopen. Tijdens de tocht is het zwaarder dan verwacht. Ze komt Sam tegen, een knappe maar geheimzinnige jongen en ze beleven samen een groot avontuur.

Dit is echt zo’n roadtrip-boek. Het leest lekker snel en is avontuurlijk. Ik wilde zelf ook wel zo’n tocht gaan lopen hierdoor, in plaats van alleen maar netflix-series in mijn bed te kijken. De afstand tussen jou en mij was ook spannend omdat het op een paar momenten bijna fout gaat tijdens de trail.

4. Eleanor & Park

Zelf houd ik erg van romantische Young Adult boeken, zoals deze. Dit boek is geschreven door Rainbow Rowell, een bekende schrijver in dit genre. 

Het gaat over Eleanor en Park, twee buitenbeentjes. Eleanor is nieuw op school, en ze is het meisje met het rode haar en de gekke kleren. Ze heeft een moeilijke jeugd en een onmogelijk thuissituatie. Park is een stille, Aziatische jongen en doet er alles aan om de aandacht niet op hem te vestigen. Op de eerste schooldag komen de twee naast elkaar te zitten in de bus. Eleanor vind Park maar suf en Park snapt niet waarom Eleanor van die aparte kleren draagt. Toch is er een bepaalde aantrekkingskracht, die begint met een stripboek waar Eleanor stiekem van meeleest. Ze blijken allebei van strips en muziek te houden. Je leest over hoe Eleanor en Park verliefd worden, maar ook over hoe ze moeite hebben met hun eigen problemen. Ze kunnen soms niet met, maar ook niet meer zonder elkaar.

In dit verhaal zijn steeds perspectiefwisselingen van Eleanor en Park. Daardoor bleef ik maar doorlezen omdat ik steeds benieuwd was hoe ze beiden met de situatie omgingen en hoe het afliep. Dit is een verhaal over een eerste liefde en hoe moeilijk dat kan zijn. Spanning moet je niet teveel verwachten, want die komt pas aan bod aan het eind van dit boek. En bereid je voor: het einde is raar. Ik heb gehuild. Dit was één van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen.

Dat waren ze! Ik kan zo nog honderd boeken noemen die geweldig zijn, maar dit zijn mijn meest favoriete. Denk ik. Ik hoop dat jij één van deze boeken gaat lezen deze zomervakantie, op het strand, in het zwembad of gewoon lekker in je achtertuin!

Gepubliceerd op 29 juli 2019
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.