Verplichte test voor uni Utrecht

Verplichte test voor uni Utrecht

Wie na een soort iene-miene-mutte voor een studie aan de Universiteit Utrecht kiest, krijgt het moeilijk. De uni gaat vanaf komend schooljaar alle toekomstige studenten aan een uitgebreide screening onderwerpen. 

Wil je er studeren, dan moet je eerst een vragenlijst invullen, twee dagen proefdraaien en een tentamen maken. Alleen gemotiveerde, geschikte studenten krijgen een positief advies om op de UU te komen.

Wat kun je allemaal verwachten als UU-geïnteresseerde? Wij belden even naar Utrecht.

Vragenlijst

Theo Wubbels, vice-decaan en lid van het admission team, steekt van wal: ''Als student maak je thuis een vragenlijst over je motivatie en je cijfers. Die test bevat vragen als 'ben je op de voorlichtingsdag geweest?' en 'houd je van Engelse boeken?' Het is dus belangrijk dat je weet wat je te wachten staat bij je vervolgstudie."

Vervolgens moet je twee keer een halve dag naar de universiteit om te komen proefdraaien op je nieuwe studie. "Je mag al gelijk komen studeren en krijgt al huiswerk mee. De volgende dag krijg je daar dan een tentamen over, om te zien of je daadwerkelijk geschikt bent.''

Ambitieus

Ik vraag me af of drukke vwo-eindexamenkandidaten daar wel tijd voor hebben. En wat als zo'n proefdag net in je toetsweek valt? ''Ambitieuze studenten zetten zich hier wel voor in, en die zien we natuurlijk graag op de universiteit,'' vindt Wubbels.

Zo'n selectie is best hard nodig op de UU. ''Ieder jaar valt in de eerste tien weken een kwart van de studenten af,'' vertelt Theo. ''Dat is sneu voor de studenten, maar ook zonde van onze tijd. Daarom kan zo'n advies heel handig zijn en je goed laten zien wat je toekomstige studie zal inhouden.''

Weigeren

Alleen: ook als de UU je niet gemotiveerd of geschikt genoeg vindt, mag je toch komen studeren als je dat graag wilt. De universiteit zal je namelijk niet weigeren. Wel moet je dan nog een extra gesprek met een docent voeren over je motivatie, maar de uni hoopt eigenlijk dat eindexamenkandidaten het advies serieus zullen nemen en een betere studiekeuze zullen maken.

Heb jij plannen om na je examen aan de Universiteit Utrecht te gaan studeren?

Gepubliceerd op 1 oktober 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kim

Kim

Een kwart afvallers in de eerste tien weken is echt bizar veel. Goed dat ze d'r eindelijk wat aan gaan doen.

9 jaar geleden

L.

L.

is dit al vanaf het jaar 2013-14 of pas daarna?

9 jaar geleden

F.

F.

Wel handig om te weten vanaf wanneer dit systeem ingaat. Opzich geen verkeerd idee.

9 jaar geleden

Kim

Kim

Ja, ze beginnen er komend schooljaar mee!

9 jaar geleden