Verkeerd schooladvies op eindtoetsen van duizenden groep 8-leerlingen

Door Annabel

Een groot aantal achtstegroepers die hun eindtoets hebben gemaakt, heeft een verkeerd advies gekregen op basis van de toetsuitslag. Door een verkeerde berekening hebben zo'n 1600 leerlingen bijvoorbeeld het advies havo/vwo gekregen in plaats van vmbo/havo. Dat meldt de minister van Onderwijs, Arie Slob.

Volgens het ministerie is de foute berekening gemaakt bij 11 procent van de 175.000 scholieren die de eindtoets hebben gemaakt. Dat zijn bijna 20.000 leerlingen. De fout zit in sommige resultaten van de IEP Eindtoets, ROUTE 8, de Dia-eindtoets en de AMN eindtoets. Scholieren die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt, hebben wel een correct advies ontvangen. 

De fout ligt niet bij de aanbieders van de toetsen, maar bij een groep experts die door een verkeerde berekening uitkwamen op een ander advies. De score van de toetsen klopt; het bijbehorende advies in veel gevallen dus niet. Door de fout kregen de meeste getroffen leerlingen een te hoog toetsadvies. Van ongeveer 1600 van de 20.000 leerlingen is het toetsadvies aangepast.

Het toetsadvies telt mee in het eindadvies dat de leerlingen krijgen van de basisschool. Het is een aanvulling op het schooladvies. Het schooladvies is leidend in de aanbeveling, maar het zou wel kunnen dat basisscholen het eindadvies hebben bijgesteld naar aanleiding van een onjuist toetsadvies. 

Arie Slob vindt het heel vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren. "Dit is een buitengewoon vervelende situatie, in eerste instantie natuurlijk vooral voor de geraakte groep 8-leerlingen en hun ouders, maar ook voor alle leerkrachten en scholen die hierbij betrokken zijn."

Gepubliceerd op 21 mei 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.