Onderzoekje

Zit jij in de bovenbouw van vmbo of havo? Doe dan mee aan dit korte onderzoek van een paar minuutjes over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com van 15 euro!

MEEDOEN 

Verder Over de Streep

Door Tjeerd

Gangstachicks die bekennen nog met poppen te spelen en stille jongens die vertellen over hun zelfmoordneigingen.

Vandaag begint het tweede seizoen van KRO's Over de Streep. Daarin neemt Arie Boomsma scholen mee naar Challenge Day: de dag waarop alles verandert. 

Vorig jaar vond ik seizoen 1 echt vette shit. Maar wat gebeurt er als de camera's uit zijn? Wat zit er áchter de streep? 

Iedereen wil 

"Scholen komen naar ons toe. Wij niet naar de scholen. Maar vaak wijzen leerlingen hun docenten erop dat ze aan een Challenge Day mee kunnen doen," vertelt Arie over de start van zo'n Challenge Day.

"Wij checken van tevoren of er verhalen op de school zijn die boeiend zijn voor ons programma. De coördinator kan ons daar vaak heel makkelijk verder mee helpen: hij kent de problemen van elk kind. Als wij vervolgens naar die kinderen stappen, zeggen ze bijna allemaal dat ze mee willen werken."

Dat verbaast me. Ik kan me goed voorstellen dat je er helemaal niet op zit te wachten om je ingrijpende familiegeschiedenis met heel Nederland te delen. Maar Arie denkt daar anders over: "Ik merk dat leerlingen zich heel gehoord voelen als we met ze praten. Ze ervaren dat ze niet de enigen zijn die iets meegemaakt hebben."

Schokkende beelden

"We hebben ook een gigantisch pakket nazorg," vervolgt hij. "Als de Challenge Day geweest is monteren wij alle beelden en gaan we met die 'uitzending' naar de school om de beelden alvast te laten zien.

Als ouders iets gewijzigd willen, kan dat altijd. En we werken samen met een heel team van psychologen, om te voorkomen dat er beelden uitgezonden worden die te schokkend zouden zijn."

Arie vindt zijn rol in dit programma zo tof door alle bijzondere momenten die hij meemaakt. "In de eerste aflevering van het tweede seizoen is er een jongen die vertelt dat twee van zijn vrienden zelfmoord hebben gepleegd en dat hij er zelf ook serieus over nadenkt. Het is heel mooi om als programmamaker dat vertrouwen te krijgen," zegt Arie.

Aanpassingen

Het tweede seizoen zal trouwens wel ietsje anders zijn. "Zo weten de scholen nu al waar ze aan mee gaan doen, omdat ze het eerste seizoen vaak al gekeken hebben. Daardoor stappen ze anders in dit avontuur, met meer enthousiasme en minder huivering," zegt Arie trots.

"Een andere verandering is dat het moment dat de beelden met de hele school worden teruggekeken, nu óók gefilmd en uitgezonden wordt. Als kijker maak je de nazorg nu dus ook beter mee." Ik ben benieuwd.

Vanavond kun je 't met eigen ogen zien: KRO's Over de Streep is voortaan elke dinsdag om 20.25 uur op Nederland 3. 

Gepubliceerd op 26 juni 2012