Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee

Veilig op Twitter? 3 tips

Hidde

Dat je je twitteraccount goed moet beveiligen, weet iedereen. Toch hackte de zeventienjarige Damiaan Reijnaers vorige week donderdag meer dan twintigduizend accounts. Hoe? Door een nepsite te bouwen.

Hoe kan je voorkomen dat ook jouw account in zijn handen valt of in die van iemand met slechte intenties? Hier wat tips van de maestro himself.

1. Apps

"Vertrouw niet zomaar elke app", is het eerste advies dat de zeventienjarige programmeur mij geeft. Applicaties kun je makkelijk checken op betrouwbaarheid door ze even te googelen.

Verschijnen er ineens foto's van halfnaakte katten in je timeline? Grote kans dat je er dan zelf toestemming voor hebt gegeven. En inderdaad: als ik inlog op mijn eigen twitteraccount zie ik dat er maar liefst 24 apps toegang hebben tot mijn account. Ze kunnen dan je tweets lezen, maar hebben ook het recht om tweets te sturen via jouw account. Oeps, niet de bedoeling. Verwijderen gaat eenvoudig in het 'applicaties'-menu, onder 'instellingen'.

2. Wachtwoord
Damiaan ReijnaersJe moet natúúrlijk een wachtwoord van minimaal twintig tekens bestaand uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen kiezen. Onzin, vindt Damiaan. Een wachtwoord van tussen de zeven en tien tekens is voor ons, normale mensen, meer dan genoeg. Maar een combinatie van cijfers en symbolen blijft toch het beste.

"Maar bijvoorbeeld je tweede naam als wachtwoord kiezen, is ook niet zo slim,'' voegt Damiaan daar nog aan toe. Dat je 't even weet.

3. Uitloggen

Mythe twee: uitloggen. Hoeft ook niet. "Natuurlijk is uitloggen altijd veiliger," zegt Damiaan. "Maar dat is vooral als je je laptop ergens op school laat liggen." Zolang niemand anders toegang heeft tot de computer (zet er een wachtwoord op!) waarop je bent ingelogd, is er dus niks aan de hand. Maar vergeten uit te loggen in de bieb is niet zo slim, dus.

Tenzij je je ouders enorm wantrouwt, hoef je thuis dus nooit uit te loggen. Chill!

Twitter = veilig

Gefeliciteerd: je twitteraccount is nu officieel beter beveiligd dan de Nederlandse grens. Damiaan heeft nog één tip: ''denk eerst na voordat je tweet''.

Dus geen bangalijsten, naaktfoto's of Project X-feesten. Niet zo handig om daarover te tweeten.

Gepubliceerd op 19 december 2012
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.