Veel protestantisme in vwo-examen kunst

Veel protestantisme in vwo-examen kunst

Door Elisa

Het einde van de examens nadert eindelijk ook voor de 4.901 vwo-leerlingen die vanochtend hun examen kunst maakten. Voor een aantal is dit het laatste examen. Janneke Oldengarm (18): "Ik kan met een goed gevoel de vakantie in gaan."

Ook Aagje Wiersma (17) vond het een redelijk examen. "Ik had me niet echt goed voorbereid, daardoor ging het niet zo goed bij het dans onderdeel, maar de rest ging wel goed." Tosca Sommerdijk (18) had het anders verwacht. “Het was totaal anders dan de examens van voorgaande jaren. Ik wist meestal het antwoord wel, maar ik wist niet hoe ik het moet opschrijven.”

Vooral protestantisme

Het eerste wat opgemerkt wordt, is dat er vooral veel 'protestantisme' in voorkwam. "Ik vond het jammer dat er weinig vragen over 'massacultuur' in het examen zaten, dat is toch wat meer moderner", vindt Janneke. Zelfs docent Mark van Berlo van het Segbroek college Den Haag vond dat dit onderwerp te veel aan bod kwam. "De leerlingen hadden dit jaar pech dat er zoveel protestantisme in zat. Hierdoor was het een saai examen."

Films moeten zijn als een steen in de schoen

Ook de laatste vraag is blijven hangen. Een uitspraak waarom films 'als een steen in een schoen' zijn. "Het was ook een rare vraagstelling, daar ga ik ook over klagen", aldus Janneke. Tosca had daar niet zoveel moeite mee. “Het kostte wel tijd om het goed te verwoorden, maar doordat ik veel in die wereld bezig ben had ik geen moeite met beantwoorden.”

Aagje had tijdens het examen last van de voorbij lopende mensen. "Ik vind het raar dat daar niets aangedaan is, maar ik ga er niet over klagen. Ik ga lekker vakantie vieren!" Het opstarten ging bij Tosca wat langzamer. “Ik had het verkeerde wachtwoord ingetypt, daardoor begon ik wat later, maar het is uiteindelijk goed gekomen.”

Jurassic Park en King Kong

Docent Van Berlo werd blij van de filmpjes die in het examen voorkwamen. "Jurassic Park en King Kong vind ik leuke films, van die vragen kon ik wel genieten. Ik hoop alleen niet dat het te veel afleidde, dat de leerlingen geen concentratie meer hadden om de vragen te beantwoorden." Van Berlo is zeer tevreden over het examen. "Elk jaar wordt het beter, doordat er herkenbare onderwerpen gebruikt worden. Ik merkte ook dat er vragen hergebruikt waren uit oude examens. Als je die geoefend had, werkte dat in je voordeel."

Bij het LAKS komen maar weinig klachten binnen over het vwo-examen kunst. Tot op heden zijn er zo'n twintig opmerkingen geteld.

Erratum

Op moment van schrijven bereiken ons geluiden dat verschillende scholen vergeten zijn om een erratum uit delen, dat bedoeld was om de vragen 13 tot en met 15 te maken. Nienke van Aalst (19) bracht dit per Facebookpost onder onze aandacht. "Er was een erratum, voor een plaatje in het examen dat onduidelijk te zien was. Het erratum was dus het plaatje, maar dan in groter formaat en van betere kwaliteit. Op het originele plaatje kon je sommige details gewoon niet zien; dat was wel belangrijk, omdat er gevraagd werd om aspecten van het plaatje te benoemen."

Geen kleinigheidje dus. Zeker als je beseft dat de kandidaten zes punten konden scoren met deze vragen, een aanzienlijk gedeelte van het maximale aantal van 63. Ze vervolgt: "Mijn school heeft het gemeld bij de onderwijsinspectie, daar werd gezegd dat gedupeerde leerlingen in dit soort gevallen het examen mogen herkansen, maar dat dan het tweede cijfer telt. En niet het hoogste cijfer." 

Voor Nienke is het extra zuur, omdat ze nog helemaal niet zeker was van een diploma: "Ik zit vooral met die 5,5 gemiddeld. Het spant er wel een beetje om ja." 

[poll:1195]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 28 mei 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.