Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2019

Veel moeilijke woorden in vmbo-examen Engels

Door David

Vanmiddag gingen 63.309 vmbo'ers aan de slag met het examen Engels. De reacties op de relatief lange teksten zijn overwegend negatief. "Normaal haal ik achten en negens maar nu twijfel ik echt of ik een voldoende ga halen", vertelt Zola Beumer (15). 

Natasja Kruithof (15) had ook verwacht soepeler door het examen heen te komen. "Bij oefenexamens maak ik vaak maar een paar foutjes, maar ik heb het gevoel dat het er nu meer zijn geworden. De teksten waren niet per se lang, maar ik moest echt vijf keer lezen voor ik het antwoord kon vinden." Zola sluit zich hier bij aan. "De eerste teksten had ik binnen vijf minuten af dus ik dacht dat het wel goed zou komen, maar vanaf de eerste lange tekst wilde ik echt janken."

Bart Ongering, docent Engels bij Open Scholengemeenschap Bijlmer in Amsterdam, heeft de eerste vijf teksten van het examen bekeken. "Ik vond deze teksten eigenlijk wel te doen. Mijn leerlingen verlieten de zaal dan ook met een opgeheven hoofd. Het had moeilijker gekund."

Krokodilleneieren

Toch vonden de kandidaten tekst 5 over de toenemende krokodillenindustrie in Australië moeilijk. "Nu ik zo die tekst weer zie, denk ik echt 'ik heb het gewoon verknald'", vertelt Shakyra Vintcent (16) na afloop van het examen. Hoewel deze scholier al na een uur weer buiten stond, is ze twijfelachtig over het resultaat. "Het is fijn als je genoeg tijd hebt, maar het is ook een beetje eng. 'Heb ik het dan wel goed gedaan?' Het zijn toch twaalf teksten die we moeten maken." Van twijfel hoef je bij Zola niet te spreken. "Ik begreep niks van tekst 5 omdat er gewoon veel moeilijke woorden werden gebruikt." Woorden als 'indigenous',  'derring-do' en 'conservationists' vond de vmbo'er erg lastig. Het woordenboek is door de scholieren dan ook vaak gebruikt. 

 

Toch durfde Shakyra haar woordenboek geen tweede keer te gebruiken. "Toen ik mijn woordenboek pakte om een lastig woord op te zoeken, werd ik gelijk kwaad aangekeken omdat ik 'te veel' geluid maakte." Ongering onderstreept dat tekst 5 pittig was. "Er werden een paar vragen gesteld waarbij meerdere antwoorden als het goede antwoord gezien konden worden. Ook het onderwerp is natuurlijk vrij specifiek."

Bekende onderwerpen

De thema's van de andere teksten kwamen Zola bekend voor. "Het ging weer over het opvoeden van kinderen, over robots en over mobiele telefoons. Het lijkt net of het Cito ons iets wil bijbrengen over telefoongebruik." De onderwerpen kwamen eerder voor in de examens Nederlands en Duits op vmbo-niveau. 

Of Zola een voldoende gaat halen voor dit examen, durft ze niet te zeggen. "Engels was het vak dat er voor moest zorgen dat ik die 5,5 gemiddeld ga halen, maar na vandaag vind ik het nog best spannend worden." Ook Shakyra voelt de zenuwen. "Ik denk dat het nooit went om een examen te maken. Ik ben elke keer weer zenuwachtig." Al met al gaat ze met een gemengd gevoel het weekend in, al lijkt ze ook thuis door het examen achtervolgd te worden. "Tekst 4 ging over 'tiny houses' en dan open ik Netflix, staat er dit: "Heb je 'Tiny House Nation' al gezien op Netflix?"

 

Gepubliceerd op 17 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}