Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Veel meerpuntsvragen bij vmbo-examen NaSk 1

Veel meerpuntsvragen bij vmbo-examen NaSk 1

Door Oscar

Terwijl sommige scholieren al lang en breed vakantie vieren, moeten anderen nog vol aan de bak. Zo zaten er vanmiddag 21.127 vmbo'ers aan hun examen NaSk 1. Van een weggevertje was echter geen sprake, Examencorrespondent Maya Ayoub is tijdens haar eerste reactie zelfs ''nog een beetje geshockeerd.''

Docent Glenn Hille spreekt van een pittig examen waar alle tijd voor nodig was. ''Verder zat het goed in elkaar hoor, al zaten er wel erg veel meerpuntsvragen in.''

Onbegrijpelijk

Noah Boes gokt op een 5. ''Ik kan het niet anders zeggen: de vraagstelling was raar. Sommige vragen moest je echt vaker lezen om te begrijpen.'' Ook Maya Ayoub vond het examen onduidelijk, en absoluut te lang. ''Ik heb er geen goed gevoel bij. Ik heb zes opgaven niet eens kunnen maken.'' 

Zeynep Gumus snapt de kritiek over de 'rare' vraagstelling niet: ''Het was een apart examen in vergelijking met voorgaande jaren, maar de vraagstelling was voor mij wel duidelijk.''

Zeynep is uitgesproken als het aankomt op de onderwerpen in het examen: ''Niet iets wat je leuk kan vinden, het is namelijk natuurkunde.'' Noah is het daar niet mee eens. Hij zag een onderwerp terug dat hij best interessant vond: een opgave over hoe een straaljager landt op een vliegdekschip. Verder vond hij de onderwerpen nogal ongelijk verdeeld: "Het ging wel erg veel over energie,'' claimt Noah. 

Vijf punten

Docent Hille zag zag nog wel iets opvallends terug in het examen: ''Bij vraag 4, een opgave over geluid, waren maar liefst vijf punten te verdienen. Dat heb ik nog nooit eerder gezien."

De kritieken aan het adres van het LAKS zijn relatief mild in vergelijking met die van onze examencorrespondenten. Het LAKS ontving tot nu toe 211 klachten, daar waar het NaSk 1-examen normaal gesproken kan rekenen op driehonderd à vierhonderd klachten. "Alle klachten gaan over tijdnood en een te hoge moeilijkheidsgraad", aldus klachtencoördinator Loran Hempenius.

Sentimentmeter

[sentiment:236]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen. 

Gepubliceerd op 23 mei 2016

REACTIES

A.

A.

Het examen was niet heel moeilijk. De vragen waren af en toe onduidelijk.
En de achterkant niet gezien :-(

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.