Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Veel aandacht voor kolonialisme in geschiedenisboeken

Veel aandacht voor kolonialisme in geschiedenisboeken

Door Chard

Van de prehistorie tot de Industriële Revolutie en van de Renaissance tot de Koude Oorlog. In het vak geschiedenis komen er tal van tijdperken en onderwerpen aan bod. Vaak wordt gedacht dat er te weinig aandacht is voor kolonialisme en slavernij. Uit onderzoek van het Historisch Nieuwsblad blijkt het tegenovergestelde het geval.

Het tijdschrift onderzocht zeven geschiedenismethodes voor het vmbo, havo en vwo. Uit dit onderzoek bleek dat 9 procent van de lesstof over kolonialisme gaat en 4 procent over slavernij. Ter vergelijking: twee procent van de lesstof gaat over de Holocaust.

Adam (16) herkent dit beeld en vindt het geen positieve ontwikkeling. "Kolonialisme is natuurlijk heel heftig en erg. Het is dan ook goed dat er over wordt geschreven in de geschiedenisboeken", zegt hij. "Maar als je dus ziet dat 9 procent naar kolonialisme gaat en 2 procent naar de Holocaust, vind ik dat raar. De Holocaust heeft namelijk meer doden veroorzaakt en is daarnaast veel korter geleden dan de slavernij."

Discussie

Naast de aandacht voor het kolonialisme en slavernij in de boeken, is er ook steeds meer ruimte voor het nadenken over maatschappelijke kwesties. Daarbij kun je denken aan racisme en compensatie voor de pijn die in die tijd is veroorzaakt. Docent maatschappijleer, Thijs Derksen, vindt het een moeilijk punt en probeert de kwesties zoveel mogelijk te ontwijken. "Het idee van discussiëren over de maatschappelijke thema's is een mooi gegeven. Jongeren kunnen daardoor beter hun visie en mening ontwikkelen. Maar aan de andere kant vind ik wel dat het discussiëren over zulke thema's veel reuring brengt en daarnaast kunnen mensen gekwetst raken door woorden die vallen tijdens zo’n discussie."

Leren van het verleden

Aisha (18) vindt het juist goed dat er meer aandacht wordt besteed aan het kolonialisme. "Kolonialisme en slavernij zijn twee dingen die tegenwoordig nog steeds relevant zijn. Iedere vorm van racisme, bijvoorbeeld richting zwarten, komt voort uit die tijd", zegt ze. "Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, dus massale onderdrukking van bepaalde groepen en etniciteiten, is het broodnodig om er zoveel aandacht aan te besteden. Alleen zo kan je discriminatie uitroeien." 

Gepubliceerd op 29 februari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.