Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Van Parijs naar huis op je longboard

Van Parijs naar huis op je longboard

Het leek de drie vrienden Tom (18), Jonathan (18) en Melvin (17) wel een tof idee: met de trein naar Parijs en vervolgens op longboards terug naar huis skaten.

Maar de terugtocht verliep niet zonder slag of stoot. Heftig weer, valpartijen, in het wild moeten slapen. Het drietal maakte het allemaal mee, maar kan niemand aanraden zo'n zelfde trip te maken. "Mijn advies: doe het niet!"

Het avontuurlijke plan werd ongeveer een halfjaar geleden bedacht. "We zagen een filmpje op YouTube,"  zegt Tom. "Daarin reisden drie vrienden door Marokko op een longboard. Dat leek ons ook wel gaaf, maar we wilden het wel dichter bij huis houden."
En zo besloten de jongens met hun longboard in de trein naar Parijs te stappen.

De ouders van het drietal dachten in de eerste instantie dat ze het niet zouden doen, maar realiseerden zich dat het serieus werd toen de treinkaartjes naar Parijs geboekt waren. "Toch waren ze nog in de veronderstelling dat we snel weer op de trein naar huis zouden stappen," aldus Tom.

Niet opgeven

Niet dus. Na twee dagen in de Franse hoofdstad begonnen de drie vrienden aan de terugtocht naar Nederland. En die verliep minder soepel dan verwacht. Het eerste probleem waren de zware rugtassen die de jongens bij zich hadden, vol eten en kampeerspullen. "Daarmee was het lastig om in evenwicht te blijven," legt Tom uit.

Daarnaast bleek het vinden van een slaapplek niet altijd vanzelfsprekend. "De eerste nacht was heel zwaar. We konden geen camping vinden, dus sliepen we maar in het wild." Het stormde en regende, waardoor de drie vrienden er 's ochtends achterkwamen dat hun tent was weggewaaid. "We konden 'm nog net redden. Gelukkig ging het na die ochtend wat beter."

Hebben de jongens dan nooit gedacht aan opgeven? "Op een gegeven moment ging Melvin op z'n plaat," vertelt Tom. "Toen stonden we op het punt om op de eerste de beste trein naar huis te stappen." 

Tien dagen onderweg

"We zijn zo'n tien dagen onderweg geweest," zegt Tom. "Per dag legden we ongeveer 70 kilometer af." Met dagelijks zo'n afstand zijn de jongens best snel te noemen. Ze wisten de 700 kilometer in tien dagen te voltooien. En dat bleef niet onopgemerkt. Eenmaal terug in Nederland besteedde onder meer De Telegraaf aandacht aan het opmerkelijke tripje.

Tom, Melvin en Jonathan hebben dan ook een flinke prestatie op hun naam staan. Maar wat als een stel vrienden dit verhaal leest en ook besluit om zo'n tocht per longboard te maken? "Mijn advies is: doe het niet," lacht Tom. "Het is écht heel heftig. Je moet het ontzettend graag willen." Zelf zou hij misschien ooit nog wel eens willen gaan. "Het ligt er dan wel aan vanaf welke plek we de reis starten. Ik zou me in ieder geval beter voorbereiden dan nu." 

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? Check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 21 augustus 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kim

Kim

En toch zou ik het ook graag willen. Want hoe tof: een beetje West-Europa door op wieltjes.

8 jaar geleden

W.

W.

Lijkt me op de fiets wel tof. Longboarden kan ik toch niet.

8 jaar geleden

L.

L.

Ik ga zelf naar Hamburg toe op me longboard!

8 jaar geleden

T.

T.

Ben van plan Madrid - Barcelona te doen. Beetje vervelend dat ik niemand kan vinden om mee te gaan. Wordt in mn eentje toch wel een eenzame trip

7 jaar geleden

A.

A.

Mijn zoon is vanuit Nederland naar Zwitserland met zijn longboard. Nu 2 weken onderweg en morgen komt hij aan, hij heeft het ontzettend leuk gehad, veel gezien onderweg. Op tijd elke dag een camping kunnen boeken, ook een zware rugzak van 90 kg mee met alles wat je nodig heb zoals kleding en kampeer spullen.

3 jaar geleden

A.

A.

De rugzak moet natuurlijk 90 L zijn.

3 jaar geleden