Van havo of vwo naar mbo: 'Beste keuze die ik ooit heb gemaakt'
Het mbo en vmbo hebben vaak een slecht imago. Het is eeuwig zonde dat het mbo toch als negatief wordt gezien door sommigen, terwijl wij deze studenten juist hard nodig hebben in de maatschappij. Drie studenten vertellen hoe zij van de havo of het vwo zijn doorgestroomd naar het mbo.
Phillip (22): 'Ik was eerst sceptisch'
Phillip studeert momenteel aan de Herman Brood Academie aan de afdeling drums. Op zijn vijftiende wist hij al dat hij iets wilde doen met drums, in de jaren daarna heeft hij gezocht naar de juiste studie voor hem. "Ik begon na 6 vwo aan een tussenjaar waarin ik naar meerdere muziekopleidingen heb gekeken. Deze opleidingen zijn vaak selectief. Daardoor werd ik ook niet direct aangenomen voor een muziekopleiding."
Ondertussen spoorden de ouders van Phillip hem aan een studie te volgen. Hij begon hierdoor aan een hbo-studie, waar hij binnen twee maanden mee stopte. "Het paste gewoon niet bij mij. In de tussenjaren maakte ik fulltime muziek en werkte ik parttime."
Tijdens zijn zoektocht sprak hij veel met mensen die ook een muziekopleiding deden en kwam hij zo in een vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam terecht. Toen hij daarna voor een mbo-opleiding aan de Herman Brood Academie ging, reageerden zijn ouders positief. "Ze wisten wel dat muziek mijn ding was." Daarentegen kreeg hij wel de reactie van anderen: 'vind je het niet zonde om een mbo-opleiding te doen na vwo?'
Opvallend aan Phillips afdeling is dat het merendeel van de studenten daar afkomstig is van havo/vwo. Philip: "Ik heb geen moeite gehad met het verschil tussen het voortgezet onderwijs en het mbo, maar na mijn tussenjaren was het wel weer wennen aan het volgen van een opleiding." Hij is tevreden met zijn opleiding en hoopt later professioneel te drummen in een eigen band of als onderdeel van een andere act.
Nora (17): 'Ik wist wat ik wilde'
Nora doet op dit moment de opleiding mediaredactiemedewerker in de richting van journalistiek. "Ik deed eerst vmbo en wilde toen havo proberen. Uiteindelijk vond ik de havo niet leuk. Het was te algemeen en dat vond ik niet meer leuk. Ik wist wat ik wilde doen en daar wilde ik me op richten."
Ze wist vroeger niet gelijk dat deze studie zo goed zou passen. Eerst wilde deze student bij de politie, kinderpsycholoog of officier van justitie worden. Maar nu is het zeker: presenteren is haar droom. "Mijn ouders vonden het eerst een beetje spannend dat ik wilde stoppen met de havo en probeerde mij nog te motiveren om door te gaan. Maar ik wist wat ik wilde en ik wilde ervoor gaan." Ook haar middelbare school stond achter deze keuze en haar ouders ook, "maar die vonden het nog wel spannend dat ik deze stap ging zetten."
Zij heeft wel verschillen gemerkt tussen het mbo en de middelbare school. "Het is hier chiller, veel minder stress. Aan de andere kant is het nog wel hetzelfde zoals huiswerk, toetsweken en verplichte aanwezigheid. Maar na de eerste week wist ik al dat dit de beste keuze was die ik had gemaakt. Ik wist wat ik wilde en ik ga ervoor."
Lynn
Lynn (19): 'Doe wat je gelukkig maakt'
Lynn studeert ook mediaredactiemedewerker, maar deze studie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Eerst deed zij eindexamen mavo en ging daarna naar de havo, nadat ze zich had aangemeld voor de politieopleiding maar niet werd aangenomen. "Ik wist eigenlijk niet wat ik wilde doen", vertelt Lynn. "In die twee jaar was het doel om te kijken wat ik later wilde worden. Tijdens het eindexamen van de mavo werd ik examenvlogger voor Scholieren.com waarbij ik gelijk begon met presenteren."
Lynn: "Ik vond het super leuk om te doen en deed super veel moeite om dat te doen. Scholieren.com werd mijn prioriteit in plaats van de havo. Mijn cijfers waren laag omdat ik niks deed, ik was niet gelukkig met vakken als wiskunde en geschiedenis." Ze wilde iets in de journalistiek doen, dus zei ze tegen zichzelf: "Lynn, voor de studie journalistiek moet je de havo afmaken." Maar er was ook een mbo opleiding voor mediaredactiemedewerker.
"Ik bekeek de website en dacht: dit is alles wat ik leuk vind om te doen. Toen was mijn motivatie helemaal weg voor de havo en wilde ik zo snel mogelijk weg naar die opleiding toe. Ik belde direct de opleiding om te vragen hoe snel ik kon beginnen en kon instromen. De week daarop kon ik gelijk starten." De laatste stap in haar beslissing was de toetsweek voor de havo, waarin ze nachtenlang leerde zonder motivatie. Haar reactie: ik stop ermee.
"Vrienden op het mbo zeiden dat ik gelijk naar het mbo moest gaan en stonden volledig achter deze keuze. Mijn ouders zeiden altijd: doe wat je gelukkig maakt, als dit het is moet je dat doen." Van vrienden op de havo was er niet gelijk steun. "Zij zeiden: je kan de havo nog wel afmaken, het is dom om naar het mbo te gaan." Deze vrienden begrepen niet dat dit een droomstap zou zijn. Lynn: "Ook de leraren vonden het geen slim idee, "vooral niet in je examenjaar"."
Lynn ziet ook veel verschil tussen de havo en het mbo. "Ik doe wat ik leuk vind en dat maakt de opleiding misschien makkelijker. Maar ook bijvoorbeeld de rekentoetsen Nederlands en Engels zijn makkelijker op het mbo." Lynn wist vanaf dag één dat dit de goede keuze was. "Het is de beste keuze die ik ooit had kunnen maken, ik was waarschijnlijk niet gelukkig geworden op het hbo."
*Nora wil anoniem blijven in dit artikel, daarom hebben wij gebruikgemaakt van een andere naam.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden
toad
toad
Naar mijn mening zou, als je vwo doet, een universitaire studie een must zijn. Al is het maar een "makkelijke" studie, het maakt zoveel deuren voor je open en je kan laten zien dat je op een bepaalde manier kan denken (en berdeneren) . Stel als je mbo doet en je blijkt uitendelijk toch iets anders leuker te vinden, maar je hebt een universitaire opleiding nodig. Dan heb je zoveel minder kansen. En je het niets voor niets 6 jaar hard lopen leren om uitendelijk mbo/hbo te doen. Het feit je kan zeggen: "Kijk, ik heb een master title", lijkt mij, je werkleven op langer termijn zo veel fijner. Ik zeg niet dat wat zij hebben gezegt slecht is, maar ik zou het iedergeval niet zo doen.
9 maanden geleden
Antwoorden