Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Vakantie vol verantwoordelijkheid

Vakantie vol verantwoordelijkheid

Door Bram

Al sinds 22 mei verkeer ik in de staat van #vakantie. Het einde van de examens betekent namelijk ook het begin van die enorme vrijheid die pas weer ophoudt als je gaat studeren. Nou merk ik aan een aantal mensen in mijn omgeving dat ze dat niet helemaal begrijpen.

'Een groot aantal van die jongeren is nog niet eens achttien, die zouden nog gewoon leerplicht moeten hebben', hoor ik wel eens iemand zeggen. Of: 'het is toch zonde om maanden weg te gooien waarin je ontzettend veel kan leren?'

Maar deze mensen vergeten iets heel belangrijks.

#Verantwoordelijkheid

Hoewel de gemiddelde scholier van tevoren ook alleen maar denkt dat de vakantie een grote periode van rust wordt, valt dat vaak stiekem toch nog wel een beetje tegen. Ikzelf bijvoorbeeld had de leuke gewoonte om voor mijn examens te zeggen tegen iedereen die iets van me wilde: 'ja joh, maar dat doe ik na de examens wel.' Dat was ik na de examens al lang weer vergeten, maar guess what: zij niet.

En waar ik me dus voorstelde dat ik de hele vakantie zou huppelen door bloemenvelden en me nergens druk om zou maken, ren ik nu vrij vaak op een James Bond-manier (of misschien meer een Austin Powers-manier) door groepen mensen die me herinneren aan dingen die ik nog moet doen. Nu moet ik schemaatjes en plannen maken om te zorgen dat ik alles gedaan krijg.

Chillen

Natuurlijk is het niet alleen maar stress en problemen. Veel dingen die ik op de agenda heb staan vind ik bijzonder leuk om te doen. Soms moet ik dagen volplannen met allerlei zaken die voor het weekend klaar moeten zijn, omdat ik in het weekend een minivakantie heb staan. En bovendien: mijn planningen starten in veel gevallen pas rond 11 uur, zodat ik voldoende tijd heb om te slapen en te ontbijten, maar toch.

Ik leer hiervan wel dat er buiten school om nog genoeg verantwoordelijkheden zijn om aan te voldoen. En omdat mijn ouders overdag aan het werk zijn, moet ik mezelf er volledig toe zetten. Zij kunnen mij niet meer even wijzen op wat ik nog vergeten ben te doen. 

Die hele lange #vakantie is dus niet alleen maar lol en bier zuipen, al is dat zeker een belangrijk onderdeel. Wat deze vakantie vooral doet, is mij voorbereiden op een zelfstandigheid die ik volgend jaar in nog veel grotere mate ga krijgen. En daarvan leer je naar mijn mening nog veel meer dan die extra maandjes in de schoolbanken.

Gepubliceerd op 23 juni 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

Zou je concrete voorbeelden kunnen noemen, waar je in de vakantie wel extra verantwoordelijkheid voor hebt en normaal gesproken niet? ;-)

7 jaar geleden

Pepijn

Pepijn

Ja, dat was inderdaad wel handiger geweest

7 jaar geleden

M.

M.

Hoi Bram, een van jou column's in de SevenDays ging toch over dat je het afraadde om taxi's in een bepaald land te nemen? Welk land was dat ook al weer? Ik heb gezocht en gezocht, zowel op deze site als die van de SevenDays maar ik kan het nergens vinden. Alvast bedankt voor het antwoord!

7 jaar geleden

Bram

Bram

Ha Miriam! Ik denk dat je de column bedoelt waarin ik afraad in Portugal in een taxi te stappen. Maar eh, neem die column wel met een korreltje zout, want ik heb daar in minstens 15 taxi's gezeten en ik leef nog gewoon ;)

7 jaar geleden