Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

'Vage vraagstelling' bij vmbo maatschappijleer

'Vage vraagstelling' bij vmbo maatschappijleer

Door Lisa

Deze examenochtend stond voor de vmbo'ers in het teken van maatschappijleer II. 2.853 vmbo-kb'ers en 6000 vmbo-tl'ers hielden zich twee uur lang bezig met criminaliteit en politiek, de twee onderwerpen van het examen. 

Vmbo-kb'er Daphne Daams vond het examen goed te doen. "Het onderdeel criminaliteit was makkelijk. Alles wat ik geleerd had kwam daar in terug." Het onderdeel politiek vond Daphne lastiger. Ook klaagt ze over het woordgebruik. "Er stonden veel voor mij onbekende woorden in, waardoor ik soms moest gokken." Over het taalgebruik bij vmbo-examens is de afgelopen week al meer geklaagd bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Docent Ivo Reijerts is het redelijk met Daphne eens. "Het was wel een leerexamen met veel vragen over begrippen, maar verder was het een prima toets. Opvallend vond ik dat de leesteksten zo goed aansloten op de belevingswereld van de leerlingen." De teksten gingen over het inbrekersrisico en Project X Haren.

Veel criminaliteit en vage vraagstelling

Ook vmbo-tl'ers zijn best positief over het examen. Scholier Ruben Gemser: "Het examen was best makkelijk. Bij sommige delen was het alleen maar een kwestie van logisch nadenken en foute antwoorden wegstrepen." Het onderdeel criminaliteit kwam vaker aan bod dan politiek. "Maar dat vond ik niet erg, omdat we er in de klas goed op voorbereid waren."

Cato Russchenkamp had wel moeite met het examen. "Veel vragen waren gekoppeld aan lange teksten. Het bestond dus voor een groot deel uit begrijpend lezen en daar ben ik niet zo goed in." Maar ook Cato vond het wel fijn dat er veel naar begrippen gevraagd werd. "Dat zijn van die typische vragen waar je goed voor kon leren."

Analyseren

Docent Ivo Reijerts begrijpt wel dat leerlingen moeite hadden met het examen. "Ik denk dat vmbo-tl'ers vooral het analyseren van een maatschappelijk vraagstuk lastig vonden. Daar komt veel begrijpend lezen aan te pas." Opvallend vond hij de onderwerpkeuze bij het maatschappelijke vraagstuk. "Dat ging over orgaandonatie en past totaal niet bij de interesses van de leerlingen." 

Over de vraagstelling heeft de docent nog wel wat opmerkingen. "De vraagstelling was soms ronduit vaag. Er werden vragen gesteld, waarbij meerdere antwoorden naar mijn idee goed zouden kunnen zijn. Daardoor werden leerlingen op het verkeerde been gezet.

Lees reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.