UPDATE: vwo-examen Nederlands meeste beklaagde examen OOIT
UPDATE: Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn donderdag (om 12:18 uur) 26.320 klachten binnengekomen over het vwo-examen Nederlands. Het vwo-examen Nederlands 2017 gaat daarmee de boeken in als het meest beklaagde examen ooit. Het oude record van 26.104 klachten voor het havo-examen Engels uit 2016 is nu definitief verbroken.
In totaal deden ruim 40.000 scholieren het vwo-examen Nederlands. Het LAKS verwacht dat het aantal klachten nog verder zal oplopen. "Het correctiemodel komt vrijdag pas. We verwachten dat de publicatie daarvan opnieuw een stroom aan klachten zal opleveren", aldus Sterre, klachtencoördinator bij het LAKS.
In 2016 stond de teller van het aantal klachten over het vwo-examen Nederlands na één dag op 22.600 klachten. Dat aantal werd gisteren al gepasseerd. Toen deden 38.5000 scholieren dit specifieke examen. In 2015 werd ook al een record gevestigd met het vwo-examen Nederlands.
De klachten gingen vrijwel allemaal over de inhoud van de examens. Net als in 2016 ontving het LAKS ook dit jaar heel veel klachten over de lengte: het examen zou weer veel te lang zijn geweest. Veel scholieren kwamen in tijdnood. En ook docenten waren not amused.
Eerste reacties van m'n LL: te lang, te veel open vragen, te veel teksten met elkaar vergelijken incl. tekstfragmenten. Ond. wel interessant
— Arnoud Kuijpers (@ArnoudKuijpers) 10 mei 2017
Doet me echt pijn leerlingen met tranen in hun ogen uit de gymzaal te zien lopen. #examennederlands
— Arnoud Kuijpers (@ArnoudKuijpers) 10 mei 2017
Spelfouten
Ook hadden veel leerlingen problemen met de open vragen. Bovendien zaten er volgens het LAKS meerdere spelfouten in het examen Nederlands.
Op Twitter klagen veel leraren ook over de problemen met het examen. Het CITO, de organisatie die de examens verzorgt, had na de problemen de afgelopen twee jaar beterschap beloofd. Dat is vooralsnog niet gelukt.
Niet normaal
"We hebben de afgelopen twee jaar goede gesprekken met het CITO gehad, en doorgaans luisteren ze echt wel naar onze opmerkingen", laat een woordvoerder van LAKS weten. "We gaan na de examens maar weer rond de tafel zitten. Dit moet volgend jaar écht anders: het is niet normaal als bijna twee op de drie leerlingen zich melden met problemen."
Opvallend is bovendien dat het correctiemodel voor het examen Nederlands nog niet eens beschikbaar is. Dat komt dit jaar later, omdat het CvTE hier eerst met docenten naar gaat kijken. Er is wel een 'alternatief' beschikbaar: deze onderzoeker en hoofdredacteur van de website Neerlandistiek.nl publiceerde zijn antwoorden alvast. Het officiële model komt morgen.
1 seconde geleden