Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Uitslagdag: dit zijn de reacties

Het hoge woord is eruit: de examenkandidaten hebben vandaag te horen gekregen of ze geslaagd zijn. Landelijke cijfers zijn er nog niet, maar een aantal gelukkigen en een ongelukkige reageren vast op het nieuws. 

Shakyra Vintcent (16) is door het dolle heen. Ze is geslaagd voor haar examen op het vmbo kader-gt. "Ik was echt in shock. Ik zag het totaal niet aankomen", vertelt ze lachend. "Ik had verwacht dat ik een herkansing zou hebben of gezakt zou zijn."

Vanaf 15.00 uur kon de scholier gebeld worden en precies op dat tijdstip ging de telefoon. "Ik schrok me rot. Ik dacht meteen dat ik gezakt was." Gelukkig kreeg ze goed nieuws. "Ik ben heel hard gaan gillen en mijn moeder ook. Zij was nog zenuwachtiger dan ik." Vanavond gaat ze het vieren met familie. "We gaan er wel een feestje van maken, ja." 

Feest

Ook bij Sanne van Berkel (17) thuis is het feest. Zij heeft haar havo-diploma in de pocket. "Het is echt een opluchting. Ik ben heel blij." Toch was ze niet heel zenuwachtig voor de uitslag. "Iedereen om me heen was aan het stressen, maar toen ik vanochtend de n-termen zag, wist ik al wel dat het goed zat. Mijn ouders waren wel heel zenuwachtig." De haviste moet vandaag eerst haar cijferlijst ophalen en daarna gaat ze het vieren met familie. "Ik hoop wel op een mooie cijferlijst natuurlijk, dat is altijd leuk." 

Van een mooie cijferlijst is Niels Vreeswijk (18) in ieder geval verzekerd. Hij is niet zomaar geslaagd, maar magna cum laude geslaagd. Met een 8,7 gemiddeld op zijn eindlijst wordt deze titel, die vanuit het latijn 'met groot lof' betekent, op zijn diploma toegevoegd. "Ik had wel verwacht dat cum laude zou gaan lukken, maar magna cum laude was een verrassing." Op de cijferlijst van de vwo'er staan twee tienen: voor wiskunde B en scheikunde. "Voor de andere vakken sta ik niet lager dan een 8 gemiddeld", vertelt Niels trots. Toch zegt hij dat hij ook tevreden was geweest als hij niet cum laude was geslaagd. "Het maakte me niet veel uit, maar het is wel een mooie beloning."

Slecht nieuws

Helaas zijn er ook altijd scholieren die slecht nieuws krijgen. Olav Koning (18) is er daar een van. Hij is gezakt op het vwo. Hij baalt als een stekker. "Ik had het niet verwacht, mijn mentor ook niet." De scholier heeft vijf vijven op zijn eindlijst, waardoor een herkansing er ook niet meer in zit. "Ik weet niet waardoor het precies komt. Ik dacht dat het wel goed zou komen en ik was ook helemaal niet zo zenuwachtig." Blij zijn voor vrienden die wel geslaagd zijn lukt nog niet echt. "Ik ben daar nu niet voor in de stemming. Het is echt een teleurstelling."

Gepubliceerd op 12 juni 2019


Alles over de examens in je timeline?