Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Twitterdictee steeds populairer in Frankrijk

Twitterdictee steeds populairer in Frankrijk

Misschien kun je het woord 'Twitterdictee' in de titel niet helemaal plaatsen, want Twitter is toch hartstikke verboden in de les? Niet altijd. In Frankrijk zijn er namelijk steeds meer scholen die aan dictees op Twitter doen.

Zo'n twee jaar geleden bedachten twee pedagogen een methode om bij Franse scholieren op een innovatieve manier interesse te kweken in de Franse taal. Zo kwamen ze op het #Twictée.

Het gaat zo in zijn werk: een leraar geeft op de traditionele manier een dictee aan de klas. De leerlingen schrijven de zinnen op papier. Dan begint het Twittergedeelte: de scholieren zetten hun zinnen op Twitter. Daarna mag een klas van een andere school de fouten eruit halen. Spel- en grammaticale fouten worden vervolgens teruggetwitterd. Aan het einde van de dag bespreken de twee klassen apart de perfecte spelling van het dictee. 

Dat Twictee werkt als een trein: het begon dit jaar met dertig klassen, en binnen twee maanden is dat aantal verdubbeld. Ook de scholieren vinden het leuk. Zo vertelt een onderwijzer aan de nieuwssite Rue 89 dat de klas gaat juichen als hij een Twictee aankondigt. En een leerling vertelt: "Het is gewoon een stuk leuker om het op de computer te doen dan in een schrift."

Niet alleen is het leuk, maar ook gaan de scholieren steeds beter hun dictee maken. Zo zegt een onderwijzer dat sinds hij Twictee heeft geïntroduceerd, de helft van de klas maar een of twee fouten maakt in het dictee. Een leerling zou zelfs van twaalf naar zes zijn gegaan in drie Twictees.

Of het Twictee ook in Nederland zijn intrede gaat doen, is nog niet bekend.

Gepubliceerd op 10 december 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.