Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Twijfels na vwo-examen m&o

Twijfels na vwo-examen m&o

Door Elisa

Vandaag tussen 13:30 en 16:30 uur moesten 10.939 vwo-leerlingen hun examen m&o maken. Onze correspondenten hebben afwisselende meningen: bij de ene ging het best wel goed, maar bij de ander ging het rampzalig slecht. Jasper den Boon (18). "Het ging echt niet goed."

"Ik ben niet heel goed in m&o, maar ik had me ook niet goed voorbereid", beweert Jasper. "Ik had niet verwacht dat er zoveel berekend moest worden. Daar ben ik echt niet blij mee." Huug Roosjen (18) weet niet wat hij van zijn resultaat moet verwachten. "Ik had ontzettend goed geleerd, maar er kwamen onderwerpen in voor, zoals 'netto contante waarde', die ik alsnog lastig vond."

Ingewikkeld

Huug had ook moeite met de vragen. "De vragen werden heel ingewikkeld gesteld. Als lezer kon ik het op verschillende manieren interpreteren." Jasper raakte ook in de war van de vragen: "Er werden daarnaast ook heel veel gegevens vermeld bij de vragen, daardoor raakte ik verward". Sterre merkte op dat er een instinker in zat. "De laatste vraag bevatte een balans met twee jaren. Meestal is het eerste jaar links en het tweede jaar rechts, maar nu was dat omgekeerd. Dat was best wel gemeen."

Medekandidaten van onze correspondenten kwamen ook afwisselend de zaal uit. "Velen kwamen opgelucht de zaal uit. Één iemand maakte een opmerking of dit geen havo-examen was", vertelt Huug. Bij Sterre was het wat meer verdeeld: "Bij de een ging het rampzalig, maar bij de andere weer goed."

Twijfelachtig

Ondanks dat het bij Sterre goed ging, weet ze niet of het resultaat dat daadwerkelijk laat zien. "Ik had genoeg tijd en de lengte was prima. De vraag over Tony Chocolonely was wel een leuke context. Maar of we dit ook terugzien in mijn eindresultaat, moet ik nog maar even afwachten. Ik denk wel dat ik een voldoende heb." Huug en Jasper zijn onzeker. "Ik twijfel heel erg, maar ik hoop op een voldoende", aldus Jasper.

"Het weekend is in zicht, dus mensen hebben dan geen zin meer om te klagen. Er zijn in totaal 270 klachten binnengekomen, met name over vraag 26", meldt klachten-coördinator Lizelot van den Berg.

Afgaande op de stemmen op de poll in het liveblog van NU.nl, vonden veel scholieren het examen lastig. Bijna 500 scholieren brachten een stem uit. Bij 20 procent ging het 'heel slecht' en bij nog eens 22 procent ging het 'niet zo goed.'

[poll:1201]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 25 mei 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.