Trend: wachtwoorden delen met je liefje

Trend: wachtwoorden delen met je liefje

Vroeger kocht je iets moois voor je vriendje of vriendinnetje om je liefde te tonen. Tegenwoordig verklap je hem of haar je social media-wachtwoorden. "Omdat ik zoveel van je hou!"

In 'Rages/HIPspot de redactie van Scholieren.com trends op het schoolplein. Zoals dreigtwitteren, 'BAM!' en 101-ing. Ook een rage gespot? Deel het met ons in de reacties.

Ik zie vaak genoeg stelletjes in m'n omgeving die elkaars wachtwoorden weten en regelmatig elkaars Facebook of Twitter checken om te kijken of er nog iets interessants op staat.

Vreemdgaan ontdekt

Het mafste voorbeeld hiervan las ik laatst op Facebook: een jongen logt voor de lol in op de Twitteraccount van zijn vriendin en komt er daar achter dat ze helemaal niet zo monogaam is als hij dacht. Het meisje had namelijk met wat vriendinnen een privégesprek gevoerd over wat ze allemaal - in zijn afwezigheid - had uitgespookt met iemand anders.

Een ander voorbeeld van wachtwoorddelers zijn Claudia (15) en Luuk (16), die elkaar leerden kennen via Twitter. Ze leggen me uit dat het leuk is om elkaars privéberichten te kunnen lezen - en mensen te kunnen stalken die je zelf niet volgt.

Onweerstaanbaar

Al vanaf dag één wisselden Claudia en Luuk hun inloggegevens uit. "Het is tof, omdat het kan," legt Luuk uit. Volgens Claudia kan het ook handig zijn bij eventuele ruzies: "Het is zeker goed materiaal, eigenlijk onweerstaanbaar om te bekijken. Zeker wat de privéberichten betreft," vult ze aan.

Luuk: "Claudia is zo slim om al haar roddelgesprekken via MSN te voeren, zodat de kans klein is dat ik het lees. Maar mocht de pleuris uitbreken, dan zal ik dat toch zeker een keer doen. Hoewel ik verwacht dat er niet zoveel bruikbaars bijstaat, hoor..."

Focussen op examens

De Amerikaanse krant The New York Times spotte deze trend laatst ook al, en ontdekte zelfs iets anders: Amerikaanse jongeren delen ook elkaars wachtwoorden om te kunnen focussen op je examens. De ander kan namelijk (tijdelijk) je wachtwoord veranderen, zodat je tijdens het leren niet afgeleid kunt worden door Facebook of Twitter.

Klinkt handig, maar toch twijfel ik ook nog een beetje over deze trend. Volgens mij heeft iedereen recht op z'n privacy en is het delen van wachtwoorden niet direct een teken van liefde. Eerder een enge dwang om te weten wat je liefje aan het doen is en met wie hij of zij contact heeft.

Gepubliceerd op 1 februari 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Het delen van wachtwoorden is en blijft een slecht idee, trend of geen trend.

10 jaar geleden

L.

L.

Ik heb geen Claudia als liefje, btw.

10 jaar geleden

S.

S.

Ik ook niet.

10 jaar geleden

U.

U.

Die van mij heet Julia... Lijkt op Claudia

10 jaar geleden

H.

H.

hoi

10 jaar geleden

H.

H.

10 jaar geleden

L.

L.

Eigenlijk weten we elkaars wachtwoorden niet, maar staan we gewoon ingelogd op elkaars telefoon. Ik gebruik dat wachtwoord ook nog voor andere hele belangrijke dingen, die mag zelfs Claudia niet weten!!1!

@UnlimitedUAV: Drie keer raden hoe het zusje van Claudia heet...

10 jaar geleden

-.

-.

''Klinkt handig, maar toch twijfel ik ook nog een beetje over deze trend. Volgens mij heeft iedereen recht op z'n privacy en is het delen van wachtwoorden niet direct een teken van liefde. Eerder een enge dwang om te weten wat je liefje aan het doen is en met wie hij of zij contact heeft.''

Eens.

10 jaar geleden

B.

B.

die jongen lijkt op justin bieber

10 jaar geleden

H.

H.

justin bieber is lelijk

10 jaar geleden

A.

A.

het delen van wachtwoorden is de beste solutie!! je hebt het recht om te weten wat je liefje uitspookt als je niet bij haar bent. Wat als hij achter je rug om met 10 andere meisjes date, daar kun je dus snel door achter komen en uitmaken.

10 jaar geleden

C.

C.Ik weet dat je je reactie hebt overdreven. Maar dan nog als je een beetje een goede partner hebt dan is ie trouw als een hond. Anders heb je toch iets fout gedaan naar mijn mening. Zoiets zou ik meteen merken in ieder geval. Maar ik weet dat ie het niet zou doen <3

xX

10 jaar geleden

U.

U.

@luuk58 Spannend!

10 jaar geleden

J.

J.

Ik heb zelf alle wachtwoorden van mijn vriend, puur omdat het handig is.. Als hij even niet zijn mail kan checken maar info uit een mailtje nodig heeft belt hij me op en kijk ik even.
Maar als je van je vriend/vriendin houdt, dan vertrouw je hem/haar ook en zijn wachtwoorden niet nodig om hem/haar in de gaten te houden.
Ik kijk alleen naar wat hij mij vraagt of schrijf een lieve blog op zijn hyves ofzo maar het boeit mij verder totaal niet wat voor gesprekken hij voert.
Ik vertrouw hem voor de volle 100%.

10 jaar geleden

G.

G.

NEE NOOIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!
je hebt toch ook wel prive gedeeltes op je computer.
kom nou!!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

G.

G.

Ik wil vanaf deze plaats zeggen dat....................dat........................het onzin is om je wachtwoord met je 'liefje' te delen. Je mag ook wel een gedeelte op je computer of wat dan ook hebben. Je doet veel samen maar wachtwoorden delen...............stop maar. Ikkuh, ik ben het met je eens: WACHTWOORDEN DELEN IS EN BLIJFT EEN SLECHT IDEE............................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

N.

N.

ik zou het nooit doen. tis gelijk dat je elkaar niet vertrouwd. Als hij echt je privé berichten wilt lezen, log je je even in en laat je hem even lezen, daarvoor hoef je je wachtwoord niet te zeggen. Wie weet hoe het later aflopen. Als het uit is, kan hij je wachtwoord misbruiken...

10 jaar geleden

J.

J.

FORGET IT
Heel goed artikel trouwens, keb het helemaal gelezen (gebeurt nie vaak) XD

10 jaar geleden

L.

L.

hey eb gelijk die jongen lijkt egt op Justin Bieber ily

10 jaar geleden

C.

C.

Hij mag mijn wachtwoord best hebben, heb niets te verbergen. Maar hij heeft hem niet omdat het totaal zinloos is. Als je het doet om je vriend/vriendin te checken is het vertrouwen in je relatie te slecht, en is de relatie al kansloos. Ik vertrouw mijn vriend, ook al wilt hij niet dat ik in zijn telefoon zit.

10 jaar geleden