Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Topfotograaf Erwin Olaf over profielfoto's

Topfotograaf Erwin Olaf over profielfoto's

 "STEL JE NIET ZO AAN!" snauwt topfotograaf Erwin Olaf als ik hem twee wannabe-cool poserende meisjes toon op de meest standaard profielfoto ooit.

Zo'n profielfoto die je iets te vaak ziet. Waar je je best op deed, je haar voor kamde en waarvan je denkt dat je eruit ziet als een supermodel.

Hoe moet het dan wel? Hoe zorg je dat je profielfoto méér is dan een slechte kijk-mij-eens-hip-zijn-pic? Vijf tips van de pro.

"Al die foto’s op het internet waar mensen altijd vrolijk zijn, vrienden hebben en populair zijn, daar word ik wel eens ongelukkig van," begint Erwin -ik ben bij hem op bezoek in Amsterdam- op een bijna vrolijke manier.

De internationaal succesvolle fotograaf maakte in de jaren tachtig furore met shockerende fotoseries (van naakte bejaarden en mannen met erecties), maar later mocht-'ie toch nog prinses Máxima fotograferen.

Diarree

"Foto’s op social media proberen niet mooi te zijn. Het is gewoon een vorm van communicatie: jij laat zien wie je bent," legt hij uit. "Het is tegenwoordig trouwens wel echt een diarree van beelden!" vertelt hij.

Mijn profielfotografie-voor-dummies hebben jullie natuurlijk allemaal gelezen. Nu is het tijd voor het echte werk:

1. Geen aanstelleritus

De hierboven genoemde stel-je-niet-zo-aan-foto is niet alleen overbewerkt, maar de twee meisjes in beeld kijken bovendien allesbehalve natuurlijk. Erwin geeft een voorbeeld: "Als jij nooit een zonnebril draagt, doe dat dan ook niet op de foto om interessanter te lijken. Dat geldt ook voor je houding, gezichtsuitdrukking en meer."

2. Licht is mooi. Kijk er eens in.

"Als je recht in het licht kijkt, komen je ogen, lippen en andere lichtpuntjes op je gezicht veel mooier uit," zegt Erwin. Aan de glinsteringen in zíjn ogen zie ik dan weer dat hij helemaal in zijn element is. Meesterlijk advies: op een bewolkte dag voor het raam gaan staan, werkt volgens deze lichtschilder ideaal.

3. Speel geen verstoppertje

Erwin fotografeert zichzelf 'hengelend'... "Zorg dat je goed afsteekt tegen de achtergrond," vertelt hij even later. Ga dus niet met je hippe beige shirt in de woonkamer van je opoe op de foto gaan, want dan ben je net zo zichtbaar als een tijgerende militair in de bosjes.

"En als je silhouet trouwens mooi zichtbaar is..." voegt hij er vervolgens aan toe. Hij spreidt zijn armen om duidelijk te maken dat een homp lichaam alleen wat saai is. Hij schept er wat lucht in door z'n ledematen los te gooien. "En experimenteer ook eens met vormen, wat dacht je van je lijf in de vorm van een vraagteken wringen?" lacht hij.

..En dit is het resultaat.4. You’re not alone

"Fotograferen is extra leuk als je het met z’n tweeën doet. Laat een ander eens goed naar je kijken, durven te zeggen wat je lelijker maakt en wat je mooier maakt om zo tot een leuk plaatje te komen," vindt hij.

Met andere woorden: ga eens weg voor die spiegel en stop met dat egoïstische gehengel om met gestrekte arm jezelf op de foto te krijgen. 

5. Verleg je grenzen

"Je wilt nogal eens teveel in beeld brengen. Kuiten zijn niet mooi, bij meisjes soms wel, maar bij jongens voegen ze weinig toe. Er zijn vijf gouden punten die je precies op de onderkant van je foto moet proppen: je dijbenen, het smalste punt van je taille, net onder de borst(en), het sleutelbeen of de kin."

Erwin houdt zijn hand uiteindelijk precies onder zijn kin: "Vooral die kin vind ik mooi. Dan durf je echt iets van jezelf te laten zien."

Onthoud dus goed dat je jezelf moet zijn, "en niet te verlegen," voegt Erwin nog toe. Experimenteer wat met dat mobieltje of die compactcamera, maar onthoud vooral goed dat profielfotografie gaat om communiceren. En om laten zien wie je bent.

Gepubliceerd op 24 februari 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Kei vet.

10 jaar geleden

M.

M.

Leuke stukken Rutger! :D

10 jaar geleden

A.

A.

hee rutger!
leuk stukje
op vakantie zei je al dat je vaak stukjes schreef maar ik kon ze niet vinden
haha nu wel:)

10 jaar geleden

A.

A.

ik vind dat je gewoon een profielfoto moet maken waar jij jezelf het mooiste op vind staan. ik heb op me hyves namelijk gewoon een spiegelfoto met mezelf in een blauw met wit gestreept h&m jurkje, waar ik super blij mee ben, op een rose achtergrond. me haar heb ik gewoon los want dat vind ik het mooiste :D. dus ga niet klakkeloos deze tips van hem volgen maar maak een leuke foto die je zelf helemaal leuk vind. succes :D

10 jaar geleden

J.

J.

Haha Doellooos, maak gwn een paar foto's er zal altijd een leuke bij zitten..

10 jaar geleden

W.

W.

wat the fack
laat iedereen het gewoon lekker op zijn eigen maniertje doen

10 jaar geleden

S.

S.

goed punt (leuke naam heb je trouwens), maar ik wil je graag zeggen: ik word helemaal niet boos als je deze tips en trucs naast je neerlegt. Echt totaal niet. Dat mag gewoon. Koel he?

10 jaar geleden

M.

M.

Doet Rutger II even: lekker gewoon met Erwin Olaf op de foto. Tja, no big deal. ;-) - HEEL gaaf!

10 jaar geleden

J.

J.

Volgende RV moet Erwin ook snorrenfoto's komen maken.

10 jaar geleden