Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Tom, de alcoholgrens naar 16 is een dom idee!

Tom, de alcoholgrens naar 16 is een dom idee!

Op je 16e op een terras een biertje kunnen bestellen of in de supermarkt groots pils kunnen inslaan: veel jongeren zien dit wel zitten. Dan zou wel de alcoholgrens omlaag moeten en daar pleit mijn medeblogger Tom dan ook voor. 

Ik vind dit een minder strak plan. Het lijkt mij echt geen slecht idee die leeftijd gewoon op 18 te houden, of zelfs op te gooien naar de Amerikaanse grens van 21.

Heel kort lesje biologie

Je hebt hersenen. Aha, dat wist je al. Je hersenen groeien tot je 24e door terwijl je lichaam al stopt met groeien tussen je 15e en je 18e. Daar zit dus een jaar of zeven tussen. Dat is gewoon een complete vwo-opleiding met een keer blijven zitten. Alcohol is al niet gezond voor volgroeide mensen, maar voor hersenen in de groei is het nog vele malen slechter.

Ook zijn je hersenen veel kwetsbaarder dan andere lichaamsdelen. Waar je lichaam zichzelf wel geneest als je je knie schaaft, je arm breekt of zelfs nadat je stopt met roken, herstellen je je hersenen nooit meer helemaal als je het op jonge leeftijd al verkloot.

Behoorlijk nadelige effecten

Ik heb het idee dat jongeren schijt hebben aan wetenschappelijke artikelen of campagnes van de overheid over alcoholgebruik, en hierdoor de nadelige effecten behoorlijk onderschatten. Carnavalhits (want ja, Carnaval is toch echt een zuipfeest) werken daar ook niet aan mee. "Het leven is te kort om nuchter te blijven" klinkt misschien als de glasheldere waarheid of zelfs als een levensovertuiging als je aangeschoten staat mee te hossen in een bloedhete kroeg, maar dat is het niet! Het leven is namelijk best wel lang als je met de gevolgen van alcohol moet leven omdat je je als eigenwijze puber niet wilde laten tegenhouden door een wet. 

Wat zijn die effecten dan?

Op jonge leeftijd (dus nog zonder volgroeide hersenen) ramt alcohol in op drie belangrijke hersendelen. Deze delen zijn verantwoordelijk voor persoonlijke ontwikkeling, voor goed kunnen redeneren en plannen, maar ook voor het geheugen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die op jonge leeftijd al veel dronken, duidelijk lager scoorden op geheugentests.

Tom, jij zegt dat voorlichting een goed idee zou zijn, maar laat dan deze mensen ook eens spreken over hun nadelige ervaringen :)   

Je zegt: "We komen er toch wel aan"

Ja, ongetwijfeld, maar dat wil nog niet zeggen dat je het moet aanmoedigen. Je zegt dat je als 16- of 17-jarige makkelijk aan een oudere vriend kan vragen wat te halen. Maar dat geldt dus ook als de grens verlaagd wordt. Als de grens op 16 jaar komt te liggen, kunnen 14- of 15-jarige kinderen aan een 16-jarige vriend vragen drank te kopen. En 14 jaar is echt jong. Dan zijn je hersenen net over de helft en breng je het onherstelbare schade toe door alcohol te drinken. 

Leeftijd opschroeven werkt!

Na de opvoering van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 begon ruim 15 procent van de 16-jarigen later met drinken. Onder 13-jarigen daalde het aantal kinderen dat ervaring had met alcohol zelfs met maar liefst 43 procent. Ook in Amerika, waar de minimumleeftijd 21 is, zijn er goede dingen opgemerkt. Naast minder drinken en later beginnen met drinken, bleek dat studenten minder te maken hadden met verkeersongevallen, onbeschermde seks en zelfs zelfmoord!

Het kan zonder alcohol zo gezellig zijn!

Terecht noem je dat een gezellig feestje niet gelijk hoeft te staan aan het drinken van alcohol. En dat wil ik dan ook graag sterk benadrukken. Schoolpauzes of tussenuren met vrienden zijn toch ook gezellig? Net als sporten met vrienden, het avondeten thuis of familiebezoek zonder oudtantes, maar met leuke neefjes en nichtjes. Waarom zou er dan 's avonds op een feestje met vrienden wel alcohol aan te pas moeten komen om 't leuk te hebben? 

Zelf denk ik dat dat komt doordat één iemand begint. Als de één losser wordt, wil een ander dat ook. En dat gaat steeds verder. Terwijl als je allemaal besluit het niet te doen, het 'zelfs zonder alcohol' ongelooflijk gezellig blijft.

Gepubliceerd op 11 november 2020
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Tom

Tom

hahahahah

1 jaar geleden

Tom

Tom

Maar als ik zaterdagnacht feest wil vieren (met drankje(s)), zin heb in een kater tot maandagavond én accepteer dat mijn hersenen daardoor naar de kloten gaan. Waarom mag ik die keuze niet maken?

1 jaar geleden

Jonathan

Jonathan

Tom, jongen.. Jij bent oud en wijs genoeg, maar die keuze moet je niet aan 14-jarige meisjes geven... Dan gaat 't wel mis

1 jaar geleden

Stach

Stach

Ik zie een interne fittie ontstaan :)

1 jaar geleden

Lars

Lars

*Pakt popcorn*

1 jaar geleden