Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Tom (16) geeft bijles via YouTube

Tom (16) geeft bijles via YouTube

 Als Tom Koolen (16) door de gangen van onze school loopt, lijkt 't net een gewone gymnasiumleerling. Maar dat is hij, zacht uitgedrukt, niet bepaald.

Tom is namelijk de bijlesheld van onze school en begint binnenkort zelfstandig aan een wo-opleiding wiskunde.

Vlak voor elke proefwerkweek plaatst Tom superhandige bijlesfilmpjes op YouTube met extra uitleg over de stof. "Je bent immers pas meester van de stof zodra je er iemand anders ook meester van kunt maken," predikt hij. Prachtig.

Eigen bijlesfilmpjes

Hoe begon dit YouTube-avontuur, vraag ik Tom. "Ik help schoolgenoten al sinds de brugklas, maar dat is dit jaar naar een nieuw niveau gekatapulteerd. Ik heb mijn eigen Youtube-kanaal opgericht, met daarop filmpjes waarin ik theorie en opgaven van allerlei vakken zo goed mogelijk probeer uit te leggen. Laat me daar even lekker ongegeneerd reclame voor maken: youtube.com/user/tomkoolen1996."

En die filmpjes zijn echt supergrappig. Ook voor wie niet hoeft te blokken:

Geld verdienen

Daarnaast geeft Tom betaald bijles aan z'n klasgenoten. Mooi, hij verdient dus ook aan zijn genialiteit. Ga ik me toch afvragen hoeveel geld we kwijt zijn aan een verrijking van deze Einstein de tweede. "€7,50 per uurtje genot," is zijn reactie. Ter vergelijking: ik betaal ongeveer het vierdubbele aan mijn wiskundebijlesdocent. Ga omhoog met die prijs, Tom.

Als een ware interviewer zoek ik natuurlijk niet alleen naar Toms heldenacties, maar ben ik ook benieuwd naar zijn zwakke kanten. Met moeite kan ik die vinden: "Ik kan absoluut niet tekenen, handenarbeid werkt als een inhibiting factor op mijn lichaamsfuncties, en sportverenigingen kunnen me het beste inhuren als gelegenheidsclown."

Wat vinden docenten?

Ik ga me toch afvragen wat docenten vinden van Toms praktijken. Hij stéélt hun werk zo'n beetje: scholieren die iets niet begrijpen stappen naar Tom (of z'n YouTube-account) in plaats van naar hun leraar. Zijn ze niet jaloers?  Lachend: "Leuke vraag, zeker aangezien dit artikel ongetwijfeld onder ogen van enkele leraren zal komen. Toch zal ik de vraag helemaal eerlijk beantwoorden. Met 90% van mijn leraren heb ik altijd een topcontact gehad, maar dat kan niet altijd het geval zijn."

Hij vervolgt: "Vaak genoeg lig ik in de clinch met een docent – in 99% van die gevallen kom ik dan op voor de rest van de klas, hetgeen ik met trots doe. Dergelijke conflicten tussen docenten en mij zijn overigens naar mijn mening puur zakelijk."

Eindexamen

Oh, and the story hasn’t ended yet. Tom heeft een dag voor het interview het vwo-eindexamen wiskunde B gemaakt en is geslaagd met een 6,2. Als hij dit al behaalt op 16-jarige leeftijd, wat wil hij dan nog meer bereiken?

"Ik ga wiskunde en natuurkunde studeren, en nu ik geslaagd ben voor het examen wiskunde B kan ik vanaf maandag beginnen met zelfstudie van universitaire vakken. Als ik dit nog twee jaar doe, heb ik al een gigantische voorsprong op de universiteit."

"En waar ik mezelf over twintig jaar zie? Als Master of Science, wie weet ga ik wel voor doctor, in de wis- en natuurkunde. Ik zie mezelf wel als hobbyist verbonden aan universiteiten voor deelname aan onderzoeken en het houden van lezingen. Maar als fulltime beroep zie ik me voor een groep staan, en als ik eerlijk ben, zie ik mezelf daar staan als docent."

Genieten

En dat zal-'ie zeker supergoed doen, daar twijfelt geen enkele leerling van mijn school aan. We genieten nog even van zijn aanwezigheid bij ons, en voor welke schoolvraag dan ook (behalve over tekenen, handarbeid of gymnastiek) weet ik bij wie ik terecht kan. Good luck, Tom! 

Gepubliceerd op 18 juni 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Wow, hij haalt op zijn zestiende een 6,2 voor wiskunde B. Hij is echt de nieuwe Einstein. :/

9 jaar geleden

E.

E.

Wacht, zit hij nu wél of niet in 6 vwo? Ik dacht van wel, en toen snapte ik 'zelfstandig' wiskunde studeren niet (ik bedoel, dûh, hoe wil je anders studeren? in een groepje?) en ik vind een 6,2 voor een wiskunde b examen niet supergeniaal (ik had een 8,5!). Maar omdat er ineens staat dat hij nog 2 jaar zelf kan gaan studeren en zo een voorsprong heeft, betekent dat dan dat hij pas in 4 vwo zit? Want dán is het wel knap/heel gemotiveerd. En dan had je dat denk ik even duidelijk moeten maken in je artikel.

9 jaar geleden

A.

A.

hij zit in vwo4

9 jaar geleden

C.

C.

Hé thanks man kan je ook filmpjes maken over hoe je het beste kan leren voor een clownsoptreden?? plssss!!11

greetzzzzzzzzzz man
bram petersen

9 jaar geleden

X.

X.

Kan hem niet verstaan door zijn accent, stoort me een beetje (heel erg). Verder moet hij het lekker zelf weten, zo te zien zijn zijn filmpjes nog geen groot succes

9 jaar geleden

A.

A.xmuppet,
als je iets zegt zeg dan iets positief! of iets wat nuttig is. hou anders gewoon je mond!

@xMuppet:

9 jaar geleden

C.

C.

Haha leuk interview Justine !
Tom wordt een echte held haha !
X

9 jaar geleden

D.

D.

Hij praat wel een beetje naar achteren, hierdoor komt het wat onzeker over.

Wel leuk van die wiskunde..

9 jaar geleden

S.

S.

Raar dat ze die foto van hem nemen. Daar ziet hij er enorm lelijk uit terwijl hij op zijn filmpje's er gewoon normaal uit ziet.

Verder een goed idee dit en zet dit vooral zo door!

9 jaar geleden