Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Toetsen maken met een lege maag

Hizir

Je hebt het vast al meegekregen: deze maand is het ramadan. Veel scholieren vasten ook, waaronder een aantal klasgenoten en ik. Maar deze maand is ook de laatste maand van dit schooljaar, ofwel: de maand met de veel te zware toetsweek. En die moeten wij, de scholieren die vasten, dus doorkomen zonder de gebruikelijke bergen snoep, Energy-drank en zakken chips...

Ik zag dan ook erg tegen de toetsweek op. Misschien was ik - en een aantal klasgenoten met mij - er zelfs een beetje bang voor. Vooral omdat deze laatste toetsen allesbepalend waren voor onze overgang. Mijn toetsweek heb ik gelukkig overleefd.

'Makkelijker dan gedacht'
En eigenlijk was het makkelijker dan ik dacht. Althans, niet de toetsen hè, maar het overleven. Natuurlijk voelde ik me vaak licht in mijn hoofd en had ik een maag die smeekte om voedsel, maar ondanks dat ik dacht dat ik het zonder die snoepjes, liters water, zakken chips, chocoladerepen en de Energy-blikjes niet zou redden, is het toch gelukt. Ik verlangde niet naar al die zoetigheid. Bovendien bespaarde ik veel tijd, die ik normaal gesproken kwijt ben aan het binnenwerken van al dat suikergoed.

En ook voor klasgenoten viel het best mee. Selma (17): “Ik vind dat de ramadan een positieve invloed heeft op bijvoorbeeld mijn concentratie. Ik vind dat ik juist meer kracht en doorzettingsvermogen heb door het vasten, waardoor ik beter kan leren”. Ik ben het met Selma eens, maar klasgenoot Nadia (17) denkt er juist heel anders over. "Ik heb pas na etenstijd concentratie om te leren".

Middagdutje
Ondanks het feit dat wij meer tijd en concentratie hebben om te leren, is het erg moeilijk om wakker te blijven. Vele leerlingen blijven tot suhur, het moment waarop moslims eten voordat de zon weer op komt, op en moeten vervolgens een aantal uur later weer naar school gaan. “Ik doe ’s middags altijd een dutje, want door het niet eten en weinig slapen, word ik erg moe”, zegt Nadia. Ook ik heb die vermoeidheidsproblemen, alleen lukt het mij nooit om ’s middags in slaap te vallen. Ik lag wel dagelijks minimaal een uur uitgestrekt op de bank, om na te denken, tot rust te komen en soms filmpjes te kijken ter ontspanning.

Nu de examens nog
Dat ik deze toetsweek overleefd heb, is maar goed ook, want volgend jaar moet ik helemaal gaan knallen. De ramadan valt dan namelijk tijdens onze examenweek. De staatssecretaris van Onderwijs heeft gezegd hier geen rekening mee te gaan houden. "Uitgaande van het feit dat de Ramadan 31 dagen duurt is het praktisch al niet mogelijk hier rekening mee te houden. In Nederland gaan we bij de vaststelling van de examenperiode uit van de wettelijk vastgestelde feestdagen", zei hij eerder.

“Ik vind het niet erg dat de ramadan volgend jaar tijdens de Centrale Examens zullen zijn", zegt Selma. "Ik ben ervan overtuigd dat als ik volgend jaar de gezegende maand weer mee mag maken, dat God mij weer kracht en doorzettingsvermogen zal geven."

Laten we dat dan maar hopen. Ik denk namelijk dat het wel een stukje zwaarder zal worden dan deze toetsweek. Pfff... Lang leve het examenjaar!

Gepubliceerd op 27 juni 2016
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.