Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tips voor je sectorwerkstuk

Tips voor je sectorwerkstuk

Het houdt menig vmbo'er uit zijn slaap en zorgt voor vele zweethanden en keuzestress: het sectorwerkstuk. Zelf moet ik er dit jaar ook aan geloven en daarom ging ik mijn leraren af voor handige tips. Met een beetje hulp valt dat werkstuk wel mee, dus check deze tips en pas ze toe!

Stressfactor #1: het onderwerp

In groep acht was jij al weken bezig met het bedenken van een spreekbeurtonderwerp, en nu moet je iets verzinnen voor een compleet eindexamenwerkstuk. Argh! Hellup! Geen flauw idee waarover je het kunt doen?

Vraag dan je leraren, ouders of andere Wijze Volwassenen om een onderwerp. Het helpt ook om de krant te lezen (I know, beetje saai, maar zéér nuttig) om zo onderwerpen te vinden die nu actueel zijn. Kies vooral een onderwerp wat jou interesseert: niets zo vervelend als moeten schrijven over mieren, terwijl dat jou geen bal boeit. 

Kijk ook goed naar de moeilijkheidsgraad van het onderwerp. Een werkstuk over echt alle oorzaken van klimaatverandering kost veel tijd en is bijna onmogelijk te schrijven. Kies in dat geval bijvoorbeeld Nederlandse oorzaken van klimaatverandering.

Stressfactor #2: tijd inplannen

Oké, je hebt een onderwerp. Dan slaat de paniek toe: ik heb helemaal geen tijd om dat werkstuk te maken! Ik moet nog driehonderdduizend opgaven wiskunde maken, naar volleybal, gitaarles, oma, m'n vriendje, én de hond uitlaten! Nogmaals hellup! Rustig rustig, ook daar zijn tips voor.

Ten eerste zul je echt tijd vrij moeten maken. Ik weet dat dat lastig is, want muziek luisteren en voetbal kijken is meestal leuker, maar je ontkomt er niet aan. Tip: plan een paar zaterdag- of zondagmiddagen ervoor in. Dat werkt veel beter dan om er telkens één uur aan te zitten en in tijdnood te komen. 

Vaak moet je ook een logboek bijhouden. Dat kun je ook gebruiken als hulp: maak een planning. Bijvoorbeeld: morgen schrijf ik de inleiding en volgende week werk ik aan het antwoord op de eerste deelvraag. Houd je er vervolgens wel aan natuurlijk.

Stressfactor #3: vastlopen met schrijven

Top, je hebt nu ook je tijd ingedeeld. Tijdens het schrijven loop je alleen erg vast: oh nee! Ik moet nog een hele pagina en ik weet écht niets meer!

In dat geval kun je het beste hulp vragen. Ga naar je leraar toe en vraag wat je kunt doen. Neem het werkstuk op bijvoorbeeld een usb-stick mee om er samen naar te kunnen kijken. 

Ook kan het helpen om meer info op te zoeken om die ene deelvraag te kunnen beantwoorden. Zoek naar onderzoeken die jouw mening bevestigen en verwijs daarnaar in de tekst. Klinkt slim, en vult ook gelijk lekker op.

Stressfactor #4: de sectorwerkstukpresentatie

Gefeliciteerd: je hebt het schrijven overleefd. Joehoe! Nu de laatste stressfactor: de presentatie van jouw geweldige werkstuk. Iedereen is bang om te gaan stotteren of spontaan in huilen uit te barsten, maar dat hoeft niet.

Het is belangrijk om de presentatie vaak te oefenen. Dit kun je gewoon thuis voor de spiegel doen (doe dan wel even de gordijnen dicht om glurende buren te voorkomen) en later eventueel voor ouders of vrienden.

Onthoud ook goed, en daarom schrijf ik het in caps lock: LEES. NIET. ALLEEN. MAAR. VAN. HET. BLAADJE. Daar word je namelijk echt op afgerekend. Oefen de tekst net zolang tot-ie vanzelf uit je mond rolt. 

Kortom: met een beetje goede voorbereiding overleef je jouw sectorwerkstuk dus wel. Alvast veel succes gewenst en hopelijk rolt er een mooi cijfer uit!

Gepubliceerd op 22 januari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.