Timon (13) is Nederlands Kampioen Word en Excel

Timon (13) is Nederlands Kampioen Word en Excel

Een Nederlands Kampioenschap voor Word en Excel? Huh, bestaat dat? Jazeker. Sterker nog: er is ook een wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. De Nederlandse scholier Timon (13) vertegenwoordigde ons land in Amerika en was daarmee een van de jongste deelnemers. Hoe het 'm vergaan is? Ik belde Timon op om het hem te vragen.
 

Aan de telefoon vertelt Timon dat hij op school geselecteerd werd voor het NK Word: "Op school certificeerden we ons voor Word 2013 en ik had de hoogst haalbare score: 1000 punten. Dat was de hoogste score van de klas, dus ik mocht naar het Nederlands Kampioenschap."

Het Nederlands Kampioenschap haalde Timon op zijn sloffen: "Ook daar had ik de hoogste score, maar ook de snelste tijd. En ik was de jongste deelnemer."

Poepiesjiek hotel

Timon vertelt dat zijn talent niet uit de lucht is komen vallen. "Ik vond het vroeger al leuk om werkstukken te maken in Word. Later maakte ik nieuwsbrieven voor mijn moeders bedrijf."

Omdat hij als beste van Nederland uit de bus kwam, mocht Timon meedoen met het WK Word in het Amerikaanse Dallas. In totaal deden er 47 mensen mee aan het kampioenschap. "Ze waren tussen de 13 en 22 jaar oud. De prijs was 7500 dollar en een laptop."

Het kampioenschap vond plaats in een congrescentrum naast een groot hotel. Een duur, poepiesjiek hotel, volgens Timon: "We aten in een balzaal, er was een enorm zwembad en ik heb nog nooit in zo'n lekker bed geslapen."

Het echte examen

Maar wat we ons natuurlijk allemaal afvragen: wat houdt het examen dan precies in? Timon: "Je moest bijvoorbeeld een tabel maken, maar dan wel een hele ingewikkelde: met een speciale indeling, bijschrift en speciaal opgemaakte tekst. Je opende op je computer een mapje met opdrachten en die moest je uitvoeren. Een grote klok tikte ondertussen af tot de tijd op was."

Timon vertelt dat het er best officieel aan toe ging: "Het inschrijven voor de examens, bijvoorbeeld Powerpoint 2013 en Excel, duurde een hele dag. Er werd gesurveilleerd en iemand van de Hogeschool Amsterdam ging mee om mij te begeleiden."

Word-tip

Uiteindelijk behaalde Timon de achtste plaats: "Mijn leraren feliciteerden mij, terwijl ik zelf nog van niets wist. Ik las op de website van het WK dat ik zo hoog was geeïndigd. Ik was erg verrast."

Of de Nederlands Kampioen ook nog een tip voor ons heeft? "Jahoor. In Word zijn er tabbladen waar je veel mee kunt doen, zoals 'koppen'. Niemand gebruikt ze, maar ze zijn heel handig. Met knoppen kun je onder andere een inhoudsopgave maken en de stijl van een heel document aanpassen. Dit kan super handig zijn."

Gepubliceerd op 8 september 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.