Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Tijdnood voor havo-scholieren op examen natuurkunde

Pepijn

Deze middag mochten 18.235 havo-scholieren hun hersens laten kraken bij het examen natuurkunde. De een vond het een lastig examen, voor de ander was het opluchting. Wel tikte de klok voor veel examenkandidaten een stuk sneller dan verwacht. 

Bente Jansen vond het examen erg tegenvallen. "Tot vraag 20 was het nog wel te doen, maar daarna werden de vragen echt heel erg moeilijk. Bij de vraag over de relatieve rek kon ik niet de juiste gegevens uit de tekst halen. Ik kwam ook niet uit de vragen over het heelal. Ik heb bij die twee onderwerpen maar alles opgeschreven wat ik wist in de hoop dat er een goed antwoord tussen zat. De laatste vijf minuten wist ik ineens wel een antwoord op een bepaalde vraag. Al heb ik alsnog geen idee of dat antwoord dan wel goed is."

Zij en haar klasgenoten hadden alle tijd ook hard nodig, vertelt ze. "Ik zit in een klas van achttien mensen en we waren allemaal tot half vijf bezig. Sommigen hebben het ook niet afgekregen. Boven mijn hoofd hing ook nog eens een piepende ventilator waar ik last van had. Ik ga zeker klagen bij het LAKS: het examen was heel erg lang en moeilijk."

Ontbrekende gegevens

Voor Mees van der Kooij was het juist wel een 'prima' examen. "De onderwerpen op dit examen lagen me wel goed, al waren de vragen soms wel redelijk moeilijk. Iedereen zat ook tot het einde in de gymzaal. Na het examen heb ik met klasgenoten gesproken en we waren het erover eens dat opdracht negen niet te doen was. Je moest de golflengte van een foton berekenen, maar ik had het idee dat de gegevens om dat te kunnen doen, ontbraken."

Tijdens het examen werd hij wel ruw gestoord. "Rond twee derde van de tijd begonnen kinderen in een andere gymzaal in het gebouw te gillen. Dat duurde een paar minuten en het ging door toen ze op de gang stonden. Ik zat achterin in de zaal waardoor ik er minder last van had, maar het haalde me zeker uit mijn concentratie."

Knappende spaken 

Het examen was voor Fleur een opluchting. "Ik heb zoveel oefenexamens gemaakt en dacht dat het heel erg moeilijk zou gaan worden. Ondanks dat ik een minuut voor het einde klaar was en niet meer na kon kijken, ging het beter dan verwacht."

Bij vraag 22 kwam ze wel in de knoop, voegt ze eraan toe. "In die vraag stond een nieuwe formule over spanningsmechaniek. Je moest twee grafieken aflezen en bepalen wanneer een fietsspaak zou gaan knappen. Die vraag vond ik enorm lastig, ook omdat die formule nieuw was en niet in de Binas stond."

Geen constructies, wel rekenwerk

Natuurkundedocent Ade Hoekstra is naar eigen zeggen 'best tevreden' over het examen: "Er was veel afwisseling binnen de vragen. Ook waren er geen vragen waarbij je gegevens van een eerdere vraag nodig had waardoor je niet kon doorrekenen met een fout antwoord. Verder vond ik de inzichtsvraag over radioactiviteit erg mooi. Al met al een van de betere examens van de afgelopen jaren."

Wel, vervolgt hij, miste hij twee belangrijke onderwerpen. "Krachtconstructies en het onderwerp golven en trillingen ontbraken. Je moest wel met krachten rekenen in een paar vragen, maar ik had bijvoorbeeld een krachtenconstructie op een helling verwacht. Een vraag over trillingen en muziekinstrumenten ontbrak dit jaar ook. Overigens vind ik het niet erg dat er geen vragen over momenten waren in het examen: daar hebben namelijk veel leerlingen moeite mee."

Grote tijdnood

Hoekstra begrijpt wel waarom veel scholieren in tijdnood kwamen. "In het examen zat best veel rekenwerk. Voor sommige vragen moest je eerst de gegevens die je nodig had voor het antwoord uitrekenen. Dat kostte veel tijd. Een paar scholieren in de examenzaal hier kregen het daarom ook niet af."

Klachtenlijncoördinator Sterre Teunissen ziet dat tekort aan tijd terug in de klachten. "Tot nu toe zijn er 850 klachten binnen gekomen. Dat is al redelijk veel zo anderhalf uur na het examen. Het overgrote deel van de klachten gaat over een te lang examen."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 22 mei 2017
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.