Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terwijl jij wiskundetoetsen maakt, runnen deze drie jongens hun eigen bedrijf

Terwijl jij wiskundetoetsen maakt, runnen deze drie jongens hun eigen bedrijf

Geen boeken of lessen voor de drie zestien- en zeventienjarige jongens die ik in Eindhoven bij een onderwijscongres tegen het lijf liep. Baruch van Hooff, Ruben Caris en Rafael Klaessen wilden hun middelbare schooltijd graag net even anders invullen. Daarom kozen ze vijf jaar geleden voor de school Agora, in Roermond. Een school zonder cijfers, zonder rooster, zonder vakken, maar waar je toch een regulier eindexamen moet maken.

Agora laat de reguliere stof volledig los en is gericht op zelfontwikkeling. Alle niveaus zitten door elkaar en de leerlingen mogen zelf bepalen wat ze willen leren. Rafael (16) uit 5 vwo legt uit: "Je zou een app kunnen maken, of leren programmeren. Het is allemaal heel vrij, niet zoals op een normale school, waarbij je verplicht Engels of aardrijkskunde krijgt." Leerlingen op de school moeten een plan opstellen en een logboek bijhouden, maar ze worden niet beoordeeld. Er zijn geen leraren, maar coaches. De laatste twee jaar richt de school zich wel op eindexamens en worden 'normale' lessen gegeven.

Vrijheid

"Ik heb hiervoor gekozen omdat de vrijheid me aansprak. Eigen keuzes en geen huiswerk. Normaal onderwijs leek me niets", vertelt Baruch (17), die ook in 5vwo zit en zich vooral heeft gericht op design. Ruben sluit zich hierbij aan: "Het was vooral de vrijheid die me aansprak en andere scholen in de buurt leken me minder leuk."  

Rafael ging niet meteen het eerste jaar naar Agora, maar heeft twee jaar op een normale school gezeten. "Op traditioneel onderwijs werd er een belachelijke hoeveelheid informatie op mij afgevuurd. Ik wist dat ik daar later niets aan zou hebben en ik wilde eigenlijk gaan doen wat ik zelf belangrijk vond."

Eindexamen

Het klinkt gek: geen normale lessen volgen maar toch 'normaal' eindexamen doen. Is dat niet lastig? "Het kan misschien inderdaad voor problemen zorgen bij je eindexamen", vertelt Rafael. "Maar dat is niet waar het om draait. Het gaat bij Agora niet om cijfers, maar om jezelf ontwikkelen."

Daarbij komt ook nog dat de overheid eigenlijk helemaal geen regels heeft over hoe de lessen er de eerste vier jaar uit moeten zien. Er zijn wel kerndoelen, maar de school mag zelf bepalen hoe ze daar invulling aan geven. Rafael: "Ook tussentoetsen zijn nog niet verplicht. Dus de volgende keer als je weer zo’n toets moet maken, of een nutteloos vak moet volgen, bedank dan je school. De regels zijn veel vrijer dan je denkt."

Bedrijf

Op Agora werk je met projecten: je kiest iets dat je wilt gaan leren en dan werk je daar naartoe. "De school had nog geen ondersteunende software vroeger", vertelt Rafael. "Daarom werd ik door een van de coaches benaderd. Toen heb ik Baruch en Ruben erbij betrokken en samen zijn we software gaan ontwikkelen." Hun bedrijf Egodact was geboren. De drie runnen het bedrijf samen: Baruch designt, Rafael schrijft codes en Ruben begeleidt het proces.

Voor dit  project hebben de drie jongens een website gemaakt met twee programma’s: één voor het bijhouden van vaardigheden die leerlingen aan het leren zijn en één voor het bijhouden van hun  projecten. Deze software verkopen ze dan.

"Ons doel is het onderwijs veranderen", vertelt Baruch. "Vooral de generatie van nu moet echt beter onderwijs krijgen. Ik hoef echt niet te weten wanneer de slag van Napoleon was. School zou zich zoals Agora moeten richten op zelfontwikkeling." Rafael is het daarmee eens: "Nederland is het land met de meest gedemotiveerde leerlingen ter wereld. Scholieren moeten weten dat het anders kan."

Toekomst

In de toekomst willen ze het bedrijf voortzetten. Rafael wil daarom niet studeren. "Ik wil geen 10.000 euro uitgeven aan iets dat ik ook zelf kan leren." Baruch wil bedrijfskunde studeren en hoopt wat hij leert op die studie ook toe te kunnen passen in hun eigen bedrijf.

Twijfel je of het traditionele onderwijssysteem wel bij jou past? Weet dan dat er ook andere mogelijkheden zijn. Misschien zijn cijfers inderdaad niet waar het om zou moeten draaien op school. 

Gepubliceerd op 6 juni 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.