Terug naar het oude normaal
Een paar jaar geleden werden we allemaal opeens overvallen door de komst van het coronavirus, nu kunnen we het nauwelijks meer wegdenken. Iedereen heeft zich aangepast; zo ook de scholieren. Waar we eerst gezellig met elkaar in de klas de les aan het verstoren waren, zaten we opeens allemaal in onze eigen bubbel -achter een laptop - de lessen (niet!) te volgen. Dit hebben wij voor zo’n lange periode moeten doen dat het ons 'nieuwe normaal' is geworden. Hoe vinden scholieren het om weer terug de schoolbanken in te gaan?
Er worden sinds enige tijd steeds meer maatregelen geschrapt, ook op school. Lessen kunnen dus weer fysiek plaatsvinden we hoeven geen afstand meer te houden tot onze medeleerlingen (let op: nog wel tot de docenten en medewerkers!) Wat vinden scholieren hier nou eigenlijk van?
Fulltime school
Zelf ben ik heel blij met deze nieuwe ontwikkeling. Ik ben mijn laptop en de slechte internetverbinding helemaal zat, dus terug naar school gaan klinkt als een feestje. Tot mijn verbazing sprak ik maar weinig leerlingen die, net als ik, ernaar uitkijken om weer helemaal naar school te mogen gaan.
De leerlingen die hier wel naar uitkijken hebben vooral het sociale contact gemist. "Ik miste lachen met mijn vriendinnen in de pauze", vertelt Elfie uit havo 5. Ook Lot (havo 5) heeft het echte contact gemist: "Ik ben iemand die mijn energie haalt uit sociaal contact met anderen, dus voor mij is de tijd met online lessen extra vermoeiend geweest. Iemand spreken via Teams is gewoon echt niet hetzelfde."
Zelf heb ik last van mentale problemen; de structuur van school helpt me hier erg bij. Dit hoorde ik van meerdere scholieren. Zij gaven aan dat hun mentale gezondheid niet bevorderd wordt door de lessen op afstand.
Afwisseling online en fysiek
De meerderheid van de scholieren die ik gesproken heb, zou echter het liefst een afwisseling tussen school en online les zien. Even 'oplaad'-tijd na een intensieve real life schooldag, wordt erg gewaardeerd. "Het is opeens heel heftig allemaal: heel druk en veel prikkels. Een dagje wat rustiger aan kunnen doen is wel fijn", zegt Eliza uit havo 5. "Wanneer de helft van de klas de les online volgt, zijn de klassen ook gelijk een stuk kleiner. Het is hierdoor rustiger en er is meer ruimte om vragen te stellen." Deze leerlingen zien het wel zitten, 1 à 2 dagen online!
Fulltime online
Dan is er natuurlijk ook de groep die het liefst helemaal niet meer naar school gaat. Zij willen graag online de lessen blijven volgen. "Ik kreeg meer verantwoordelijkheid en meer tijd om werkelijk aan de slag te gaan en hield daardoor meer vrije tijd over uiteindelijk”, vertelt Beau uit vwo 6.
Opvallend vond ik dat sommige scholieren vertelden dat hun mentale gezondheid juist veel beter was in de periode met de thuislessen. Ik ervaar dit namelijk heel anders. Het scheelt ook dat er geen reistijd is wanneer de lessen online worden gegeven.
Het lijkt mij ontzettend belangrijk dat er nog wel de mogelijkheid blijft om lessen online te volgen. Dit vooral voor de mensen die níet in staat zijn om naar school te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (chronisch) zieken. De corona-periode heeft bewezen dat dit mogelijk is. Het is belangrijk dat dit niet verandert, zodat we een zo inclusief mogelijk onderwijs kunnen hebben.
Eigen keuze?
De meningen over weer fulltime terug naar school gaan lopen dus enorm uiteen. Ik denk dat we hieruit kunnen opmaken dat alle opties voor- en nadelen hebben. Misschien wordt het tijd om leerlingen zelf keuzes te laten maken? We hebben gezien dat online les óók kan werken. Voor de één wat meer, voor de ander wat minder. Waarom leerlingen, die deze verantwoordelijkheid aankunnen, niet zelf een afweging laten maken?
1 seconde geleden