Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Telefoonfraude? Nooit terugbellen!!

Het is mij al meerdere malen overkomen: gebeld worden door telefoonnummers uit landen als Afghanistan of Madagascar. Het advies dat iedereen geeft wanneer je ze vertelt over deze vreemde telefoontjes: 'Niet opnemen!! En ook zeker niet terugbellen!!' Maar waarom moet je deze telefoontjes niet opnemen of terugbellen, en waarom bellen deze mensen jou überhaupt?

Ik besloot het uit te zoeken en nam hiervoor contact op met de Fraudehelpdesk. Woordvoerder Tanya Wijngaarde heeft me verteld hoe het zit en in deze blog probeer ik het aan jullie uit te leggen.

Deze nummers uit verre landen zijn betaalnummers. Dat houdt in dat je per minuut dat je met ze belt een bepaald bedrag moet betalen. Net zoals je om contact op te nemen met een klantenservice soms 20 cent per minuut moet betalen, kosten deze nummers ook geld om te bellen. Helaas gaat het bij deze buitenlandse nummers niet om een bescheiden 20 cent; de bedragen kunnen oplopen tot wel 100 euro per minuut. 

Hoe werkt het precies?

Het doel van de mensen die achter deze acties zitten, is zo veel mogelijk geld binnenharken. Dat doen ze als volgt: ze bellen heel veel nummers, maar zodra de telefoon één keer is overgegaan, hangen ze meteen op. De reden dat ze meteen ophangen is omdat ze willen dat jij terugbelt. Waarschijnlijk ben je benieuwd door wie je gebeld bent en besluit je dit nummer terug te bellen. En dat is precies wat ze willen. 

Wanneer je dit buitenlandse nummer terugbelt, nemen ze direct op, maar in plaats van een gesprek, starten ze een bandje waarop een geluid te horen is dat exact hetzelfde klinkt als het geluid van een overgaande telefoon. Jij denkt daardoor dat er nog niet is opgenomen en blijft braaf wachten, maar intussen zijn zij bezig je bankrekening leeg te trekken. 

Het geluid van een overgaande telefoon is niet het enige wat te horen is op het bandje. Ze hebben namelijk ingesteld dat er na een tijdje een geluid klinkt dat lijkt op het verbreken van de verbinding. Ze hopen dat jij als naïeve beller denkt dat de verbinding echt is verbroken en je telefoon weglegt, terwijl hun geldklok maar door blijft tikken. 

Niet terugbellen dus!

Mocht je onoplettend toch zo’n nummer teruggebeld hebben en zit je opgezadeld met een torenhoge telefoonrekening, dan kun je het beste contact opnemen met je provider. Zij hebben ervaring met zulke zaken, omdat heel veel mensen in dit soort telefoonfraude trappen. Zij zullen je sowieso verder helpen en, in het beste geval, je het geld terug uitkeren. 

Gepubliceerd op 23 oktober 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.