Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Tatoeages en oranjekoeken in vmbo-examen Fries

Tatoeages en oranjekoeken in vmbo-examen Fries

59 examenkandidaten moesten tijdens de laatste examendag aan de slag met het vmbo-examen Fries. Die toets was niet zo heel moeilijk, mede dankzij een aantal leuke onderwerpen.

Docente Anne Marije Bloem vond het een "mooi examen". "De teksten sloten goed aan bij de belevingswereld van scholieren. In totaal waren het er drie: één over tatoeages, één over een fotomodel en fotograaf en één over oranjekoek. Ik ben daar heel enthousiast over. Eerder zaten er teksten over natuur en vogels in, dan zijn die leerlingen het helemaal kwijt."

Boeiend

Leerling Hessel Haanstra vond het examen "heel goed gaan". "De laatste tekst, over de oranjekoeken, vond ik de moeilijkste. De vragen waren wel duidelijk, maar het koste me wel wat tijd om dingen op te zoeken in de tekst. Maar verder was het wel te doen hoor." Hessel is blij dat de teksten niet saai waren. "Ik vond ze wel boeiend. Dat scheelt wel: als de onderwerpen van de teksten interessant zijn, maak je je examen ook beter."

Ook Joyce Visser was blij met de onderwerpen. "Die teksten maakten het examen leuker, en daardoor scoor je beter. Gister heb ik nog een oefenexamen gemaakt met ook leuke onderwerpen, dus toen haalde ik ook gelijk een beter cijfer." Ze vond één vraag bij de tekst over tatoeages wel lastig. "Je moest twee dingen benoemen, maar ik had echt geen idee wat ik precies moest doen. Daarom heb ik 'm eerst maar overgeslagen. Uiteindelijk heb ik wel wat ingevuld."

Zinsverbanden

Ondanks het feit dat er niet heel veel teksten in het examen zaten, noemt de docente het examen wel "intensief". "Ik zag het aan de koppies, ze moesten hard werken. Het waren veel ingewikkelde vragen, bijvoorbeeld over zinsverbanden." Het viel Bloem ook op dat er veel tweepuntsvragen in het examen zaten. "Je moest dan bijvoorbeeld twee voorbeelden, redenen of typeringen geven. Als je die vragen goed hebt, kun je wel even mooi punten scoren."

De docente twijfelde wel over het niveau van een vraag over beeldspraak. "Die ging over ironie, eufemismen en hyperbolen. Volgens mij is dat eerder havo-niveau, dus ik denk dat ze dat wel lastig vonden. Ik ga dat nog eens uitzoeken." 

Handen in de lucht

Scholier Joyce is blij dat ze vakantie heeft. "Ik heb 'm ingeleverd en ga het ook niet meer nakijken, daar word ik alleen maar zenuwachtig van. Nu lekker vakantie vieren!"

In totaal maakten dertien vmbo'ers het examen Fries op het Bogerman College. "Ze renden allemaal met hun handen in de lucht het gebouw uit", vertelt Bloem. "Zo blij waren ze dat ze nu ook vakantie hebben."

0 klachten

De Eindexamenklachtenlijn heeft 0 klachten binnen gekregen over het examen Fries, zo vertelt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Ter vergelijking: vorig jaar deden minder mensen examen en kregen we twee klachten binnen. Maar da's ook niet heel veel natuurlijk."

Sentimentmeter 

[sentiment:221]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.

Gepubliceerd op 27 mei 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.