Talent-alert: Naomi Hille

Door Annemieke

Er zijn fijnere geluiden te bedenken dan het ratelen van een naaimachine maar voor Naomi is dat het mooiste geluid wat er bestaat. Naomi Hille (18) won in 2010 de hoofdprijs in de categorie Fashion van de Kunstbende en sindsdien is ze hard op weg om beroemd te worden met haar zelfgemaakte kleren.

Kleding is een noodzakelijk goed, aan alle ontwerpers van deze wereld de taak om deze primaire levensbehoefte op te leuken. Tegenwoordig heb je dan ook mode. Maar van Shutter Shades, Crocs en Uggs moet Naomi absoluut niks hebben, “no way, daar krijg ik plaatsvervangende schaamte van.” Tot zover Naomi’s mening over mode.

Tot in de vroege uurtjes

Tien jaar was ze toen ze een naaimachine voor haar verjaardag kreeg. Haar ouders hadden hiermee meteen een goede nachtrust voor hun dochtertje ingeruild tegen ambitie, want Naomi ging tot in de vroege uurtjes door met naaien. Vaak probeert ze maar wat. Ze koopt enorm veel stofjes en vanuit die stofjes komt de inspiratie vanzelf. “Niet tekenen maar gewoon knippen”, is haar motto.

Dat kan goed gaan maar er is ook een keerzijde natuurlijk. Het eerste wat Naomi ooit naaide moest een knuffeltje worden, een paars vilten hartje met vulling. Naomi: “Helaas eindigde dit als een soort mislukte smartie.” Gelukkig bleef ze doorzetten en inmiddels mag Naomi zich de ontwerpster van een collectie voor Kinki Kappers noemen.

Tien minuten of een maand

De tijd dat Naomi bezig is met een item varieert van 10 minuten tot een week of zelfs een maand. “Het ligt eraan hoeveel techniek je in een jurkje stopt. Kijk, twee gaten knippen in een rechthoekig kokervormig stofje is zo gepiept.” Koopt Naomi nog haar eigen kleren? “Natuurlijk knipogen etalages ook naar mij! Vaak is het dan wel zo dat ik denk dat ik het ook wel zelf kan maken, maar uiteindelijk doe ik dat niet en koop ik het alsnog in de winkel.”

Naomi noemt zichzelf een regelkont en wil van alles. Het liefst heeft ze over een paar jaar een loods midden in de stad die ze kan omtoveren van naaiatelier tot catwalk, van een expositieruimte tot een vette rollerskate disco. Want, “zo’n disco mis ik hier wel in Nederland!” Je kunt Naomi tegenkomen in Amsterdam in de Negen straatjes, haar favoriete winkeltjes zitten daar of op de Rietveld academie waar ze haar talent nog verder aan het ontwikkelen is.

Sleep ook een geweldige prijs binnen, of leer gewoon ontzettend veel van alle goede workshops en inspirerende mensen bij de Kunstbende. Meld je aan nu het nog kan op http://kunstbende.nl/nl.

Gepubliceerd op 20 januari 2011

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Wouw! Zij maakt echt geweldige dingen! Heb dr gezien op uitmarkt amsterdam! Heel gaaf!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Kunstbende is idd een geweldige organisatie! Dus wil je iets bereiken, (ik heb zelf een leuke masterclass gevolgd) moet je je er echt aanmelden!

Mooi rubrieks artikel.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast