Suzanne wordt Ruslandspecialist

Door Nationaal Platform voor de Talen

"Rusland is een land dat we moeilijk kunnen begrijpen", begint Suzanne (21). "Zeker als je de taal niet kent, kun je nooit volledig snappen wat daar gebeurt en hoe Russen naar de wereld kijken." Het was het boek Rusland voor beginners van Jelle Brandt Corstius dat Suzannes fascinatie voor Rusland aanwakkerde. Na een aantal vakken over Rusland te hebben gevolgd, wist ze het zeker: de studie Russisch was echt iets voor haar.

Dit interview is onderdeel van de campagne Talenstudie voor jou! Lijkt de studie Russische en Slavische Studies jou wel iets? Check dan alle info over talenstudies op Talenstudievoorjou.nl 

Specialistische kennis

Suzanne volgde eerst de opleiding Europese Studies, maar wilde graag meer specialistische kennis opdoen. "Ik wilde me verder verdiepen in de Russische taal en cultuur en dat kan niet binnen zo’n brede opleiding. Je kunt een land pas echt begrijpen als je de taal goed spreekt." Juist omdat diepgaande kennis van het Russisch in Nederland zeldzaam is, denkt Suzanne dat ze met haar opleiding een grote meerwaarde heeft op de arbeidsmarkt.

Geen talenknobbel

Een talenknobbel heeft Suzanne naar eigen zeggen niet echt. "Mijn talent lag meer bij geschiedenis dan bij vakken als Frans en Duits op de middelbare school. Wel vind ik het heel leuk om een taal te leren." En, zo merkt ze op, "Russische grammatica lijkt misschien moeilijk, maar is eigenlijk veel logischer dan de Nederlandse." 

Waardevolle kennis

Suzanne merkt dat veel mensen niet goed begrijpen wat haar studie inhoudt. "Sommige mensen roepen meteen 'Wat cool!' als ik vertel over mijn studie. Maar er zijn ook mensen die zich afvragen wat het nut is van mijn opleiding. Dat vind ik jammer, want het is een heel interessante studie. Je verwerft heel belangrijke en waardevolle kennis, juist omdat de behoefte aan Ruslandkenners groot is."

Internationale carrière

Wat haar droombaan zou zijn, weet Suzanne nog niet precies. Eén ding weet ze wel al zeker: "Het moet een baan zijn waarin ik het verschil maak met mijn kennis van de Russische taal en cultuur. In ieder geval een internationale functie." Onderzoeksjournalist, een promotieplek of werken bij de Nederlandse ambassade in Rusland? "Dat lijkt mij allemaal wel wat."

Opstaan tegen onrecht

Voorlopig geniet Suzanne vooral van het studentenleven. "Ik ben ook gewoon een student die houdt van met vrienden wat drinken of uitgaan." Maar lezen vindt ze ook erg leuk. Haar lievelingsboek is Niets is waar en alles is mogelijk, een boek over Rusland na de Sovjet-Unie. Sowieso verdiept Suzanne zich graag in geschiedenis en politiek, ook omdat dat ze heel maatschappelijk betrokken is. Niet voor niets noemen mensen uit haar omgeving haar onderzoekend en iemand die opstaat tegen onrecht. "Mensen hebben bijvoorbeeld een vrij Amerikaans beeld van Rusland in de Sovjettijd. Ik vind het belangrijk om te onderzoeken of dat beeld echt klopt. Misschien is dat ook wel een van de redenen dat ik Russisch ben gaan studeren."

Wil jij uitzoeken welke talenstudie het beste bij jou past? Gebruik dan de Opleidingenzoeker, hier vind je informatie over alle universitaire bachelors op het gebied van taal. Of check hieronder de andere interviews met studenten die een talenstudie volgen!

 

Gepubliceerd op 1 juli 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.