Lenende studenten ervaren meer stress dan niet-leners

Lenende studenten ervaren meer stress dan niet-leners

Door Chard

 

Het opbouwen van een flinke studieschuld tijdens je studie is inmiddels een realiteit waar het merendeel van studenten in Nederland mee te maken heeft. De druk die dat met zich meebrengt zorgt zelfs voor psychische problemen onder de leners. Dat blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van het ISO (Interstedelijk Studentenoverleg). 

Volgens dit onderzoek hebben studenten die lenen meer last van problemen als stress, extreme vermoeidheid en druk om te presteren dan studenten die niet lenen. Bovendien zouden leners vaker sociale activiteiten laten schieten vanwege de hoge kosten. 

Uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek van scholieren.com kwamen soortgelijke resultaten naar voren. Daaruit bleek dat 40 procent van scholieren die een studiekeuze moeten maken zich druk maken over de kosten van studeren.

Duur

Jasper, tweedejaarsstudent culturele antropologie, herkent de uitkomsten van deze onderzoeken. Hij heeft inmiddels een schuld van 10.000. euro opgebouwd. “Het geld gaat allemaal naar mijn studie want die is best duur”, zegt Jasper. “Waar ik wel een beetje bang voor ben is voor het terugbetalen. 10.000 euro is natuurlijk niet niks. Het is ook nog eens zo dat ik in een richting zit waar de banenmarkt onzeker is. Je denkt soms ook van: had ik deze richting wel moeten kiezen.”

Niet zoveel stress

Paul, eerstejaars HBO student bedrijfseconomie, ervaart niet zoveel stress door het opbouwen van schulden. “Ik heb eigenlijk best wel een goedkope studie. Ik werk daarnaast ook nog.  Je zou na wat rekenwerk kunnen zeggen dat ik gemiddeld zo’n 250 euro per maand hoef te lenen. Als ik klaar ben met mijn studie van 4 jaar staat er dus ongeveer 12.500. euro schuld klaar. Dat moet ik weg kunnen krijgen met een baan die een beetje redelijk betaalt, antwoordt Paul. “Ik hoop dus dat dat op die manier allemaal wel goed zal lopen!”

"Geniet een beetje van je studentenleven"

Marinus, student Liberal Arts and Sciences, heeft een bedrag van maar liefst 31.000. euro geleend. Toch is hij er niet bepaald op een gestreste manier mee bezig. “Ik heb bewust maximaal geleend, ik had niet zoveel zin om mij druk te maken over ieder dubbeltje. Het gaat daarom niet alleen naar mij studie. Een gedeelte daarvan gebruik ik als buffer”, legt hij uit. “Ik spaar niet alleen hoor, het geld gebruik ik ook om gewoon leuke dingen te doen. Nu is toch wel de tijd om de wereld te ontdekken en dat kan niet op een dubbeltje. Je moet een beetje genieten van je studentenleven.”

Ook al maakt hij zich weinig zorgen om zijn schulden, hij weet toch dat de studieschuld voorlopig nog niet weg is. “Het houdt je in zekere zin wel bezig, maar meer als een donkere wolk, waar je op dit moment niet te veel over na wilt denken. Maar ik ga ervan uit dat ik een goede baan weet te vinden en dan denk ik dat die schuld daarna over een tijdje weg is.”

 

Gepubliceerd op 29 januari 2019
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.