Studiekiezers kennen doorstroomregels slecht

Studiekiezers kennen doorstroomregels slecht

Hidde

Ongeveer de helft van alle scholieren die al een vervolgopleiding hebben gekozen denkt - ten onrechte - dat een hbo-propedeuse per definitie toegang geeft tot de universiteit.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onder ruim driehonderd havisten en vwo'ers. Kiezen ongeïnformeerde havisten dit jaar massaal een verkeerde hbo-studie, in de veronderstelling dat ze hiermee door kunnen stromen naar de universiteit?

Eisen stellen

Sinds de onderwijswet Kwaliteit in verscheidenheid (KiV) in september 2013 van kracht is gegaan, is het namelijk niet meer vanzelfsprekend dat een hbo-propedeuse toegang geeft tot een universitaire bachelor. Universiteiten kunnen nu eisen stellen aan hbo-instromers; bijvoorbeeld ten aanzien van de vakken die zij op de middelbare school hebben gevolgd.

In oktober ontvingen alle eindexamenkandidaten een brief van minister Bussemaker, waarin deze veranderingen onder de aandacht werden gebracht. Toch denkt respectievelijk 47 en 42 procent van de ondervraagde havo- en vwo-scholieren dat je met een hbo-propedeuse altijd kunt doorstromen naar de universiteit.

Voorlichtingsavonden

Monique Vermeulen, decaan op het Citadel College in Nijmegen en moeder van een 6-vwo'er, reageert verrast. "Bij ons op school worden er al in de voorexamenklassen en examenklassen voorlichtingsavonden georganiseerd waarbij ook mensen van de hogescholen en universiteiten aanwezig zijn." Ook op informatiemarkten van deze scholen worden scholieren op de nieuwe regels gewezen, aldus de decaan. Waardoor de onduidelijkheid bij scholieren is ontstaan weet ze niet.

Geen paniek

In de praktijk zullen weinig scholieren hierdoor een foute studiekeuze maken, denkt een woordvoerder van het ministerie van OCW. "Hogescholen besteden bij de verplichte studiekeuzecheck aandacht aan deze regels. Het is niet zo dat straks heel veel mensen met een hbo-propedeuse niet naar de universiteit kunnen gaan, omdat ze de regel niet kenden."

Geen reden voor paniek dus, aldus de woordvoerder. De peiling laat volgens hem vooral zien dat er nog werk aan de winkel is wat betreft de voorlichting over deze maatregel.

1 mei

Veel andere maatregelen die deel uitmaken van de wet Kwaliteit in verscheidenheid, zoals de vervroegde aanmelddeadline van 1 mei, zijn wél bekend onder de meeste scholieren.

'Met een HBO-propedeuse mag je altijd doorstromen naar het wo'; ongeveer de helft noemt deze stelling (onterecht) juist.

Gepubliceerd op 18 februari 2014
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

REACTIES

H.

H.

geweldig, mijn leven is weer compleet. AMEN!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.