Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Studiekeuze: sledehonden trainen

Studiekeuze: sledehonden trainen

''Ik weet niet waar ik thuishoor. Ik ben Noors, maar woon al dertien jaar in Nederland. Als ik in Noorwegen ben, mis ik het hier, maar ben ik in Nederland dan mis ik mijn geboorteland. Ik wil ontdekken waar ik thuishoor,'' vertelt de 19-jarige Linas uit Den Oever.

En daarom gaat hij aankomend schooljaar - nu hij geslaagd is voor zijn vwo-examen - naar Noorwegen om daar sledehonden te gaan trainen.

''Ik wilde sowieso niet gelijk gaan studeren na mijn vwo,'' vertelt Linas. ''Mijn vader kwam uiteindelijk op het idee om een soort opleiding tot sledehondentrainer te gaan doen. Ik wil zo gaan ontdekken wat mijn thuis is.''

Sleehonden

De opleiding die Linas gaat doen, duurt een jaar. Daarmee behaalt hij een Noors diploma. Linas: ''Met dat diploma kan ik op een Noorse universiteit gaan studeren als ik dat wil. En met mijn sledehondenopleiding kan ik ook al studiepunten behalen.''

Oké, tof, sledehonden. Maar waarom? Volgens Linas staat het bijvoorbeeld heel goed op je CV. ''Je leert je goed aanpassen aan situaties, omdat je op de opleiding met verschillende honden, maar ook met verschillende mensen leert werken. Je bent echt met elkaar bezig en het is ook erg creatief. Mensen die ik over de opleiding gesproken heb, zeggen dat het 't beste jaar uit hun leven was.''

Linas in de Noorse bergen

Leren om een slee te besturen

''Tijdens de opleiding zal ik onder meer leren hoe je een slee moet besturen en hoe je de sledehonden moet voeden. Ik ga op een internaat wonen in Noord-Noorwegen, in de buurt van mijn geboortestad Tromsø. In het midden van het terrein staat het schoolgebouw, met daar omheen allemaal berghutjes. Daar deel ik met twaalf mensen een badkamer en keuken en met één studiegenoot een slaapkamer. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan, maar ik zal vast nog wel wat privacy hebben.''

Over de kosten van dit Noorse avontuur hoeft Linas zich weinig zorgen te maken: hij heeft namelijk een Noors paspoort en daardoor gewoon recht op studiefinanciering daar. ''Het onderwijs in Noorwegen is erg goed geregeld, want veel opleidingen kun je gewoon gratis doen. Zo ook de mijne. Het enige wat ik zal moeten betalen is de huur van mijn hutje en eten.''

Olie-ingenieur

Deze zomer is Linas al voor een deel in Noorwegen, al komt hij in augustus nog even terug in Nederland om de laatste dingen te regelen. Na de eenjarige opleiding wil hij gaan studeren voor olie-ingenieur, ook in Noorwegen. De komende zes jaar zal hij dus in zijn geboorteland blijven en af en toe terugkeren naar Nederland. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie.

Tijdelijk vaarwel

''Ik ben ontzettend benieuwd hoe het zal zijn. Ik wilde wel een afscheidsfeest geven, maar dat is een beetje misgegaan. Waarschijnlijk komen mijn vrienden en familie nog wel even een biertje doen voordat ik naar Noorwegen vertrek. Natuurlijk is het moeilijk om afscheid te nemen, maar ik zie het eigenlijk niet als een afscheid. Het is een tijdelijk vaarwel. Misschien kom ik ooit weer in Nederland wonen, als dat mijn thuis blijkt te zijn.''

Gepubliceerd op 1 maart 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

M.

M.

ik zou dat ook wel willen doen noorwegen is verre weg het mooiste land dat ik ooit heb gezien samen met ijsland en dan met honden werken lijkt me ook geweldig zoiets zou ik super leuk vinden om te doen dus kan je niet iets voor me regel nee hoor grapje eerst me school afmaken en dan kijk ik wel verder veel plezier suc6 daarzo

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.