Studenten overwegen kortere studie

Studenten overwegen kortere studie

De helft van de studenten denkt erover om minder lang te studeren. Nu de stufi in september 2014 vervalt, moeten ze veel meer zelf betalen of lenen. 48% van de studenten wil dan ook geen tweede studie of master gaan doen. Dat blijkt uit onderzoek van 1V Jongerenpanel onder 1725 studenten.

Tijd om extra te werken hebben de meeste studenten ook niet. 78% geeft aan dat hun cijfers daardoor omlaag zullen gaan. Opvallend genoeg snappen de ondervraagde studenten wel dat de overheid deze maatregel neemt in tijden van crisis. Dat betekent trouwens nog steeds dat ze het niet zo'n chill plan vinden.

Kosten besparen

Ook de scholieren (en toekomstige studenten) schieten in de stress door de nieuwe maatregel. In totaal maakt tweederde van de 616 ondervraagde scholieren zich zorgen over het afschaffen van de stufi. Ze overwegen nu niet op kamers te gaan, om zo kosten te besparen. Ook overweegt een groot deel van de scholieren geen tweede studie of master meer te gaan doen.

De reacties op onze website zijn verdeeld. Op 't forum, bijvoorbeeld, zegt Daantjer: ''Ik vind het de gewoonste zaak van de wereld om te investeren in je toekomst. Als je later een grote hoeveelheid geld wil vangen voor je baan, mag je zelf ook wel het eerste steentje bijdragen. Studeren wordt zo wel een duur feestje, je mag echter nog steeds kiezen om niet te studeren.'' De meeste forummers vinden dat er 'nu eenmaal bezuinigd moet worden'.

Kesa is iets minder blij met 't leenstelsel: ''De langstudeerboete was ook niet alles, maar een deel van de studenten die er gewoon een potje van maakt, had met die boete wel een stok achter de deur. Nu wordt iedere student gepakt. Dat vind ik het leenstelsel een asociaal karakter geven.''

Best heftig

De meeste scholieren vinden de afschaffing van de stufi de meest heftige maatregel van 't nieuwe regeerakkoord. Liever hebben ze 'n afschaffing van de Cultuurkaart om de kosten te dekken: ''Al die 10-tjes of 15-tjes die daarop staan kunnen prima gebruikt worden om de lasten zoals studenten-ov's en studiegeld te verlichten.''

Gepubliceerd op 2 november 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.