Studenten in 2018 nog armer: jaarlijks €8.000 in de min

Door Oscar

Studentenorganisaties ISO en LSVB hebben onderzocht hoe zwaar studenten het financieel hebben. Door het leenstelsel is een ieder zonder sugardaddy genoodzaakt zich in de schulden te storten in ruil voor  hbo- of wo-scholing.

In 2014, toen de basisbeurs nog van kracht was, had een gemiddelde uitwonende studenten al te kampen met een jaarlijks tekort van €3.716. In deze berekening werden de gemiddelden van collegegeld (€159), kamerhuur (€366) en studiekosten (€64) bepaald en meegewogen.

Twee jaar later, in 2016, was de basisbeurs zonder medelijden weggerukt uit de handen van studerend Nederland. Dit terwijl het collegegeld was gestegen naar €165 en de kamerhuur naar €417. Over een heel jaar bekeken kwam men uit op een tekort van €7.756 euro.

2018

De NOS trok deze lijn door tot volgend jaar, 2018. De omroep voorspelt een maandelijks tekort van €660, wat neerkomt op bijna €8.000(!) per jaar. Na een bachelor van drie jaar staat er dus -23.760 onder de streep. Dit bedrag kan hoger uitvallen als de huurprijzen en collegegelden verder oplopen. Huilen is toegestaan aanstormende studenten.

Bovenstaande bedragen zijn natuurlijk niet volledig. Naast je studie werken zal de rekening al iets minder angstaanjagend maken. Hoe dan ook: veel plezier met wat de leukste tijd van je leven moet worden!

 

Gepubliceerd op 19 september 2017
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!