Studenten geven bijles aan scholieren met leerachterstand

Docenten die niks snappen van Microsoft Teams, scholieren die half slapend in de les zitten en onduidelijkheid over de stof: de 2,5 maand zonder fysieke les waren best lastig. Hierdoor hebben naar schatting duizenden scholieren een achterstand opgelopen. Om dit probleem te verhelpen, wil het ministerie van Onderwijs studenten inzetten om leerlingen bij te spijkeren. 

Ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven hebben met de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen afgesproken dat studenten scholieren bijles gaan geven. Dit geldt dan voor leerlingen die een achterstand hebben opgelopen vanwege de coronacrisis. De studenten die worden ingezet komen van lerarenopleidingen of pedagogische studies. Ze doen hiermee praktijkervaring op en kunnen er extra studiepunten of geld mee verdienen als bijbaan. 

Extra handen

"Ik ben erg blij dat studenten gaan meehelpen op school in deze tijden van crisis", aldus minister Slob. "Deze extra handen ontlasten leraren en helpen leerlingen vooruit. Goed om te zien dat we ons met elkaar verantwoordelijk voelen om achterstanden zoveel mogelijk in te lopen." Het ministerie heeft 244 miljoen euro beschikbaar gesteld voor scholen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs voor het inlopen van achterstanden. Met dat geld kunnen scholen hulp inschakelen, onder andere dus van deze studenten.

Amal (16) jaar, is iemand die achterstand heeft opgelopen en vindt het een goede beslissing. "Ik heb persoonlijk behoorlijk veel moeite gehad met de afgelopen periode. Zo kon ik mij vaak niet concentreren tijdens de online lessen. Het was lastig om vragen te stallen, zeker bij een vak als wiskunde, waarbij digitale uitleg echt niet te volgen is", zegt ze. "Als studenten zouden kunnen helpen bij het opnieuw uitleggen van de stof, dan denk ik dat een gedeelte van de gemiste stof weer opgehaald kan worden." 

Groei ongelijkheid

Babette (17) vindt zelfs dat er tijdens de online lessen veel ongelijkheid is ontstaan tussen arme en rijke gezinnen. "Natuurlijk is het zo dat er veel achterstand is opgelopen. Alleen bij de een meer dan bij de ander. Sommigen hebben in deze periode bijles of iets dergelijks gehad, dat is wel doorgegaan", zegt ze. "Waar dan geen rekening mee gehouden wordt is dat er ook mensen zijn die daar geen geld voor hebben. Studenten inzetten, waarvoor je niets hoeft te betalen, is een goede oplossing."

Samenwerking

"Het is belangrijk dat we met elkaar samenwerken om de gevolgen van deze coronacrisis op te vangen", aldus minister Van Engelshoven. "Studenten van lerarenopleidingen kunnen scholieren goed helpen om eventuele achterstanden in te halen en krijgen zo zelf extra bagage mee."

Gepubliceerd op 11 juni 2020
ADVERTENTIE
Vind een bijbaan die bij je past!

Een bijbaantje zoeken dat bij je past kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen kom je er al snel achter wat je wel en wat je niet leuk vindt. Lees alle tips over het vinden van een bijbaan op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check alle tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.